Nybro kommun är på väg att bilda fastighetsbolag med New Wave Group. Men länsrätten i Göteborg har tidigare funnit ett liknande avtal olagligt.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2006

- Jag utgår från att avtalet är korrekt. Det är bra och viktigt att kommunen kan engagera sig i en sån här fråga och skapa förutsättningar för tillväxt, säger Markus Lund (s), kommunalråd.

Just nu behandlas ett avtal mellan Nybro kommun och New Wave Group som går ut på att bilda ett gemensamt fastighetsbolag där kommunen äger aktiemajoriteten. Bolaget ska möjliggöra byggandet av hotell- och konferensanläggningen i anslutning till Orrefors glasbruk genom att kommunen bidrar med 3,5 miljoner kronor i aktiekapital. Kommunstyrelsen har gett klartecken till bolagsbildningen och

i slutet av mars fattar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet.

Kritiker även i Nybro Men 2000 bildade Munkedals kommun i Bohuslän ett likadant bolag med New Wave Group, och fälldes samma år av länsrätten i Göteborg för att beslutet står i strid med kommunallagen.

Även i Nybro kommun finns kritiker till fastighetsbolaget.

Anders Ivansson (c) och Anders Karlsson (fp) fick dock majoriteten emot sig i kommunstyrelsen:

- Kommunen ska inte driva affärsverksamhet på öppen marknad. Det här avtalet går ut på att kommunen tar halva risken men vi får inte halva vinsten, säger Anders Karlsson.

- Det är tveksamt om det är rätt enligt lag. Jag vill gärna hjälpa företag i och för sig, men jag sa tidigt att om Kährs eller Bräntorp skulle vilja bygga hotell ihop med kommunen skulle vi säga nej direkt. Men tydligen är det något speciellt med Glasriket, säger Anders Ivansson.

Avtal som skiljer sig I slutet av 2005 bildade Lessebo kommun ett likadant fastighetsbolag med New Wave Group för att bygga stora handelsfastigheter i Kosta, där bland annat NK-kläder ska outletförsäljas. Lessebo kommun äger 51 procent och satsar drygt 7,6 miljoner kronor.

Markus Lund känner till länsrättens dom mot Munkedal, men säger att Nybro använder Lessebos avtal som mall och att det skiljer sig mot det olagliga avtalet:

- Vi arrenderar ut fastigheten till en entreprenör. I Munkedal var det New Wave själva som använde sig av lokalerna, säger Markus Lund.

Varför måste kommunen vara med - New Wave skulle väl kunna bygga ett hotell för egna pengar?

- Vi tror det är viktigt att New Wave känner att samhället är delaktigt i den utvecklingsprocess som är på gång. Det är bra för företaget, orten och hela Glasriket, säger Markus Lund.

Annika Hellner
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.