Djärva grepp ska locka kunderna tillbaka
- Detta är ett högriskprojekt. Men vi fick det vi saknade, premiumvaror av yppersta klass till företagsmarknaden och två mycket starka varumärken, sade Torsten Jansson.
Orrefors och Kosta Boda hör till världens fyra mest kända tillverkare av konstglas.
- Det syns inte på omsättningen - än. Men vårt mål är att Kina och Ryssland ska bli större marknader än Sverige för de dyraste produkterna, sade Torsten Jansson.
New Wave Group hade redan prövat på att sälja glas i Kina, som representant för Orrefors Kosta Boda och upptäckte snabbt problem hos glasjätten.
- Man skötte inte leveranserna. Vi åkte till Orrefors, fick höra att bolaget var till salu, fann att alla glasbruk hade det svårt, men såg också stora affärsmöjligheter, säger Torsten Jansson.
Åtgärderna har i mycket handlat om att göra tvärtom mot tidigare ledning. New Wave drog ned på personal inom administrationen i stället för produktionen och beslöt att bygga upp lager i stället för minska dem.
- Förra våren var leveranssäkerheten nere i 64 procent. Det var katastrofalt. Kunderna måste få sina grejer i tid.
Framgångar på marknaden efter ägarbytet, då kedjorna nappade på handlingskraft och nya idéer, försvårade dock lageruppbyggnaden. Det gjorde också satsningen på speciella julprodukter.
Sådana hade i flera år efterfrågats i USA och Europa, utan gehör från glasjätten. Med New Wave i sadeln fick tolv formgivare kasta sig över uppgiften.
- Jag hade ingen aning om att de var så produktiva. Nu har vi nya tomtar för 30-40 år framåt, säger Torsten Jansson.
Med nya stora butiker och hotell i Orrefors och Kosta samt en storsatsning på upplevelser hoppas han locka besöksströmmar av Ullaredsformat till Glasriket.
- Jag är inte nöjd förrän vi omsätter en miljard, får en vinst på 150 miljoner och har tusen anställda, säger Torsten Jansson, som är synnerligen aktiv som arbetande styrelseordförande i glaskoncernen.