1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Virusoron sprider sig bland lokala företag

Coronavirusets snabba spridning börjar slå också mot det lokala näringslivet. På flera av länets företag pågår nu förberedelser för en större sjukdomsepidemi. Värst drabbade kan de bli som väntar på produkter från Kina.

I Kina tillverkas många produkter som skeppas till svenska butiker inför sommarsäsongen. Virusutbrottet har fått flera fabriker och hamnar i Kina att stänga.

– Bland de butiker som väntar på produkter från Kina inför sommaren så börjar paniken att sprida sig. Jag har haft kontakt med flera företag i Småland som är mycket oroliga – särskilt de som säljer trädgårdsmöbler, grillar och andra typiskt säsongsbaserade varor. Men oron gäller också elföretag som väntar på elektriska reservdelar, säger Frida Boklund som är regionchef för Företagarna.

På ÖK Varuhall i Borgholm, som säljer mycket trädgårdsmöbler, är man dock inte ännu så hårt drabbade av virusproblematiken.

– Vi har köpt en direktcontainer som kom redan före jul, så vi har fullt i våra lager. Men skulle vi behöva komplettera framåt sommaren så kan det kanske bli problem. Men just nu känner vi ingen oro, säger butikschefen Mats Aronsson.

Är du orolig över virusets spridning?

– Jag tycker att det blivit lite väl upphaussat. Men vi följer utvecklingen och får se vad som händer framöver.

På golvtillverkaren Kährs i Nybro har man börjat märka av effekterna av Coronasmittan, om än i liten skala.

– Försäljningen i Kina är påverkad men vi ser däremot inte någon påverkan på helheten i Kährs försäljning globalt. Vi är tillbaka på normal försörjning från våra leverantörer i Kina och har vidtagit åtgärder för att säkra upp leveransflödet genom till exempel fler tågtransporter, säger Kährs pressinformatör Helén Johansson.

Hur förbereder ni er på företaget för en eventuell ökad smittspridning lokalt?

– Vi följer UD:s rekommendationer när det gäller resande – och motsvarande i övriga länder där vi har verksamhet – och uppmanar medarbetare till att hålla sig informerade om aktuellt läge genom Folkhälsomyndighetens information.

Enligt Frida Boklund på Företagarna befinner sig näringslivet just nu i något slags limbo där man inte riktigt vet omfattningen av smittan, och hur utvecklingen kommer bli framåt.

– Vi har ju inte varit med om detta tidigare, därför är det mycket svårt att greppa eller spekulera i omfattningen. Det är svårt att ha en total beredskap. Vi uppmanar våra medlemsföretag att hålla sig uppdaterade via Folkhälsomyndigheten, säger hon.