1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ung flicka förvillad av sektens vrångbilder

En 12-årig flicka berättar troskyldigt om sin vardag som sektmedlem. Så länge hon är isolerad hänger världen ihop, men impulser utifrån skapar sprickor i hennes synsätt. Peter Grönborg läser en tät, obehaglig och spännande berättelse.
Foto: Siri Lidbeck

Familjen

Ungdomsroman
Författare: Cecilia Lidbeck
Förlag: Lilla Piratförlaget

Till en början tycks Cecilia Lidbeck vilja berätta om lyckliga människor i en vacker idyll. I romanen ”Familjen” lever fyra vuxna och elva barn ett till synes ombonat och välordnat liv, på en isolerad gård.

Rätt snart går det dock upp för läsaren att gruppen styrs av en auktoritär ledare, vars agenda rymmer tveksamheter. ”Far” har en extremt negativ syn på världen. Han överför sin felaktiga bild av samhället till sin grupp, med en fanatisk stränghet som gör honom till sektledare.

Hans dystopiska attityd vävs ihop med religiösa föreställningar. Gårdsfolket är i hög grad självförsörjande, men all föda som produceras måste välsignas i solljus. Skulle det vara mulet under en längre tid så får alla gå hungriga, även de minsta barnen.

När det gäller Fars beskrivning av de svårigheter mänskligheten står inför, klimatkris och liknande, så har han täckning för mycket. Problemet är den patologiska reaktionen, samt hans dubbelmoral. Till skillnad från de övriga rör han sig fritt i det omgivande samhället.

quote
Prosan är inte glimrande, men det enkla språket tjänar sitt syfte. Efter en långsam inledning finner berättelsen ett driv som gradvis stegrar intresset.

Hans strategi för att rädda sin grupp undan ”kollapsen” består uteslutande i att sprida lögner och att förvägra medlemmarna tillgång till vederhäftig information. Ett staket runt gården hindrar familjen från att hämta impulser utifrån.

Det är en tät, obehaglig och spännande text Cecilia Lidbeck skrivit. Hennes prosa är inte glimrande, men det enkla språket tjänar sitt syfte. Efter en långsam inledning finner berättelsen ett driv som gradvis stegrar intresset.

Den viktigaste förklaringen till bokens framgång är det faktum att den berättas utifrån ett barns perspektiv. En tolvårig flicka skriver i jagform om hur hon upplever sin vardag.

Med tanke på hur pass manipulerad hon är ger hennes förvridna och trosvissa föreställningar ett tragiskt och rörande intryck.

Av största betydelse är att hon träffar en pojke utanför stängslet. Hon träffar honom regelbundet. Han förser henne med relevanta fakta om verkligheten, vilket börjar så en massa tvivel.

En intressant psykologisk process tar sin början. De omprövningar som måste till är mycket krävande. Med små men effektiva medel lyckas Cecilia Lidbeck illustrera de enorma svårigheter som förvillade unga människor ställs inför då de vill nå fram till en korrekt verklighetsbild.

Fakta:

Cecilia Lidbeck

Född: 1962, Lund
Bakgrund: Journalist, redaktör. Vinnare av Rabén & Sjögrens bilderbokstävling 1995.
Författarskap: Känd för böckerna om Vilma och minideckarserien ”Hemliga fyran”. Hon har skrivit barnromanen ”De försvunna” och thrillern ”Barnhemmet”.
Arbete: Författare, boendepedagog

Läs mer

Fotboll

Drömmål sänkte Berga: ”Värdelöst, värsta sortens förlust”

Kom tillbaka från 0–3 men föll i slutsekunderna.

Sport

Reinholdsson visade vägen med två mål när OAIK vände

Efter en knackig matchinledning vände efter två snabba Reinholdsson-mål.

Bränderna på Öland

Två mordbränder på 28 timmar: ”Vi ser ingen koppling mellan”

Polishund kommer användas vid den tekniska undersökningen.

Borgholm

Väktare håller koll på turisterna i trängseln

I två till tre veckor framöver ska de hjälpa människor att hålla avståndet.

Oskarshamn

JUST NU: Larm om båtolycka – trampbåt drev till havs

Räddningstjänsten larmades under onsdagskvällen.

Kalmar FF

Kaptenen saknades på träning – ett frågetecken inför matchen

Här får du koll på allt inför torsdagens match mellan Kalmar FF och Hammarby.