Annons

Teaterförställning blev corona-mockumentär

Det skull bli en föreställning – men blev en mockumentär.
På midsommardagen släpps Kulturhuset stadsteaterns "2 meter", om vad som händer med en föreställning när världen drabbas av en pandemi.
Teater • Publicerad 17 juni 2020
Regissören och koreografen Fredrik "Benke" Rydman står för regi i "2 meter", tillsammans med Åsa Lindholm. Arkivbild.
Regissören och koreografen Fredrik "Benke" Rydman står för regi i "2 meter", tillsammans med Åsa Lindholm. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Tidigare i vår ställdes repetitionerna av Fredrik "Benke" Rydmans "Bruset" in, som skulle ha haft premiär på Teater Tribunalen i april. I stället föddes en idé om att göra en digital mockumentär, en fiktiv dokumentärfilm, om vad som händer när en teaterensemble måste ställa om efter att ha blivit avbrutna mitt i en repetitionsperiod.

Resultatet har fått titeln "2 meter – en närgången dokumentärserie om teaterkonst, enligt folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer".

Annons

De åtta avsnittet sänds i en följetong under sommaren. Serien följer sju rollfigurers kamp att skapa konst enligt tvåmetersregeln, samtidigt som de brottas med olika isoleringssymptom. Serien är till stora delar improviserad och inspirerad av hur man jobbar på en teater.

Fredrik "Benke" Rydman och Åsa Lindholm står för idé, bearbetning och regi. Rydman spelar även en av rollerna, övriga roller spelas av Gunilla Röör, Fredrik Lycke, Meliz Karlge, Emelie Florén, Shebly Niavarani, Per Sandberg, Leif Andrée, Helena Bergström, Gerhard Hoberstorfer, Jesper Larsson och Maria Sid.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons