Annons

Sällsynt sommarteater visar ung kärlek

Den är en av få sommarteatrar som har premiär i sommar. Västerbottensteatern sätter upp Shakespeares kärleksdrama "Romeo och Julia" – men med ett vuxnare kärlekspar och "99 procent" omskriven text.
Kultur • Publicerad 15 juni 2020
Ana Stålhammar Stanisić och Adam Stanisić Stålhammar som kärleksparet i Västerbottensteaterns "Romeo och Julia". Pressbild.
Ana Stålhammar Stanisić och Adam Stanisić Stålhammar som kärleksparet i Västerbottensteaterns "Romeo och Julia". Pressbild.Foto: Patrick Degerman
Västerbottensteatern är en av få sommarteatrar som får premiär i juni, på grund av coronapandemin. Teatern spelar för 50 personer i taget. Pressbild.
Västerbottensteatern är en av få sommarteatrar som får premiär i juni, på grund av coronapandemin. Teatern spelar för 50 personer i taget. Pressbild.Foto: Patrick Degerman
Västerbottensteatern ger "Romeo och Julia" i sommar. Pressbild.
Västerbottensteatern ger "Romeo och Julia" i sommar. Pressbild.Foto: Patrick Degerman
"Romeo och Julia" spelas i sommar, för en publik på högst 50 personer åt gången. Pressbild.
"Romeo och Julia" spelas i sommar, för en publik på högst 50 personer åt gången. Pressbild.Foto: LisaLove Bäckman

Medan de flesta sommarteatrar har valt att ställa in årets föreställningar på grund av coronapandemin har Västerbottensteatern fortsatt att repetera. Den 17 juni har de premiär på Shakespeares klassiska kärleksdrama "Romeo och Julia", efter en vår av ovanliga utmaningar. Inte mycket är som det brukar vara i pjäsen heller, berättar regissören Bobo Lundén.

– Texten är 99 procent helt ny. Jag har blivit inspirerad av scenpoesi och flows. Hela världen är 1600-talets Verona men ljudvärlden är modern, säger han.

Annons

Musiken är nyskriven och inspirationen har Bobo Lundén fått från musikalen "Hamilton" och filmen "London Road", där de medverkande stundtals brister ut i sång.

– Tänk dig bilden av en ensemble i barockkläder som dansar en discolik dans till en låt inspirerad av James Brown. Man blir lycklig, för det är så roligt och absurt. Att kunna ha musik i bakgrunden som de ömsom talar och sjunger utan att det blir musikal, det ger någonting. Det är spännande, säger han.

Medvetna vuxna

Det unga kärleksparet är inte heller så unga som de brukar vara. Bobo Lundén har höjt deras ålder från 14 till runt 25, eftersom han vill att de ska vara ett vuxet par, som medvetet väljer varandra.

– Det finns en genuskonservatism i den tiden, kvinnor fick inte ens gå ut. Det har jag inte lyckats tvätta bort. Men i relationen med varandra är de jämställda. Det är inte någon vän flicka som kommer och är tacksam och Romeo är inte mannen som ska erövra. Det här är två jämställda personer som möts i kärlek, säger han.

Kärleksbudskapet är alltid aktuellt, menar Bobo Lundén, som ställer frågan: hur kan kärleken vara fel? Det kan den inte, enligt honom, om den är ömsesidig och respektfull. Ändå finns det fortfarande problem för älskande i Sverige och världen, slår han fast.

– I Iran har det nu blivit en våg av protester efter att en pappa mördade sin 14-åriga dotter – för att hon var förälskad.

"En kulturgärning"

Den Shakespeare-kunnige får också sitt i form av skämt och blinkningar till andra dramer av dramatikern. Föreställningen präglas av både humor och tragik, tycker Bobo Lundén. Han beskriver den som "extra allt" – med 17 personer på scenen.

Ursprungligen skulle tio "amatörskådespelare" ha ingått. Men i spåren av covid-19 valde teatern att besätta rollerna med sina sysslolösa skådespelare. Efter en repetitionsperiod som har präglats av digitala möten och distansering är Bobo Lundén stolt över att det blir en pjäs, trots allt.

– Jag tycker att vi gör en kulturgärning och det är synd att vi inte kan spela för mer än 50 personer i taget. Men det är vackert att i dessa tider som är så underliga visar vi att konsten lever och frodas. Vi sprider kärlek.

Fakta: Romeo och Julia

Föreställningen spelas i Skellefteå mellan 17 juni och 11 juli. Den kommer också att visas nästa år. Bobo Lundén står för manus och regi, fritt efter William Shakespeare.

Musiken är skriven av Bobo Lundén och Cay Nyqvist.

I rollerna: Bland andra Ana Stålhammar Stanisić och Adam Stanisić Stålhammar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons