Så lyckades Löfven splittra alliansen
Är det Socialdemokraterna och Stefan Löfven som vinner priset som årets förhandlare eller är det Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt? Det är i vilket fall inte Centerpartiet och Liberalerna. Det stod klart efter vänsterledarens pressträff på onsdagsförmiddagen då han meddelade att V kommer att släppa fram Löfven som statsminister.
Fast det blir inte under förutsättningen som är själva grunden för Januariöverenskommelsen: att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden. Klausulen är ”tillintetgjord”, enligt Sjöstedt.
Vänsterledaren har gjort en egen uppgörelse med Löfven, ett hemligt papper som ingen kommer att få se. Så länge den inte offentliggörs blir det än mer ohållbart för de liberala partiledarna att fortsätta att hävda att Vänsterpartiet inte har något inflytande. Hur ska de kunna veta det om de inte vet vad som står?
Sjöstedt sa att han utlovar ett ”misstroendelöfte” ifall det blir aktuellt med en uppluckring av arbetsrätten eller en friare hyressättning till följd av Jöken. Det är ett utmärkt utfall för Stefan Löfven.
Dels behåller Löfven makten och fortsätter som statsminister. Dels kan han glädja sitt partis vänsterflygel med att Vänsterpartiet kommer att agera stoppkloss för de ”värsta” liberaliseringarna av arbets- och bostadsmarknad.
Enligt överenskommelsen skulle en utredning om en reformering av LAS tillsättas i april och förändringar i lagen skulle genomföras 2021. En liberalisering av arbetsrätten har länge varit en av Centerpartiets paradfrågor. Det var en av de reformerna som centerpartisterna var särskilt nöjda med att ha förhandlat fram med S. Tänk, mer liberal politik än med alliansen. Så lät det i alla fall för några dagar sen. Det kan centerpartisterna nog glömma nu.
Friare hyressättning i nyproduktion, ett steg mot de marknadshyror som Liberalerna vill genomdriva på sikt, lär inte heller bli av. Trots att det står skrivet i överenskommelsen att en utredning ska påbörjas under 2019 och att lagändringar ska genomföras till juli 2021. Det skulle kunna riskera Socialdemokraternas ställning.
Många har varnat för risken med att C och L:s favoritreformer begravs i utredningar. Det har L-ledaren fnyst åt. Äh, det är bara sådant som sägs av folk som ogillar uppgörelsen. En utredning är en förutsättning för en lagändring, menar Björklund.
Men en utredning är ingen garant för en lagändring, vilket de liberala partierna kommer att bli varse. Titta bara på LSS-utredningen som presenterades förra veckan och nu kommer att kastas i papperskorgen, på grund av Jöken.
I fredags sa Annie Lööf (C) att hon litar på Löfven. På onsdagen sa Jan Björklund (L) att han inte har blivit lurad av S-ledaren. Att partiledarna ens ska behöva säga något sådant om sin nya samarbetspartner är talande. Den typen av offentliga utfästelser var inte nödvändiga under allianssamarbetet. Inom alliansen existerade det såväl ömsesidigt förtroende som en värderingsgemenskap.
Efter att Centerpartiet och Liberalerna har tryckt på gul knapp och släppt fram Stefan Löfven som statsminister på fredag lär det inte bli mycket av den varan på ett bra tag. Och så gick det till när Löfven lyckades splittra alliansen för ett gäng utredningar.