Kultur

Oviss framtid för sommarfestivalerna

Musik (TT) Artikeln publicerades
Sweden Rock är planerar att genomföra festivalen i juni. Arkivbild.
Foto: Hanna Franz n/TT
Sweden Rock är planerar att genomföra festivalen i juni. Arkivbild.

Sommarfestivalerna är hotade till följd av coronaviruset.

Men än så länge planerar de flesta arrangörer att genomföra sina evenemang – däribland Sweden Rock, Roskildefestivalen och Håkan Hellströms konserter på Ullevi.

Ett av säsongens första musikevenemang är Brännbollsyran i Umeå som är planerad att dra igång den 28 maj. Festivalgeneralen David Arkhult berättar för TT att de ännu inte har tagit något beslut om festivalens framtid, men att de arbetar efter olika scenarier. Ett av dem är att möjligen skjuta upp festivalen, men ingenting är klart.

Följer samhällsutvecklingen

Håkan Hellströms två första konserter på Ullevi är planerade att äga rum den 12 och 13 juni, tidigare har den folkkära artistens spelningar lockat över 70 000 personer till arenan. Än så länge är arrangören FKP Scorpio inställda på att köra.

"Vi planerar i dagsläget att genomföra konserterna. Det är för tidigt för att ta några beslut, men vi kommer informera våra besökare om någonting ändras. Vi för dagligen dialog med myndigheter och instanser vad gäller alla våra konserter och utvecklingen i samhället", säger presskontakten Kajsa Apelqvist i ett mejl.

Vill inte kommentera

Sweden Rock i Sölvesborg lockade förra året ungefär 35 000 biljettköpare per dag. I samband med regeringens beslut om publikrestriktioner meddelade festivalen på sin hemsida att de har siktet inställt på att genomföra festivalen och att de "fortsätter jobba stenhårt med förberedelserna för att leverera en riktig kanonfestival i sommar".

De motiverar beslutet med att det är flera månader kvar till den 3 juni när festivalen drar igång. Utöver den informationen vill Sweden Rock inte kommentera situationen.

Internationellt sett har festivaljätten Glastonbury i Storbritannien ställt in på grund av regeringsåtgärder och det rådande osäkra läget. Den skulle ha dragit igång den 24 juni.

Roskildefestivalen i Danmark planerar däremot för att genomföra sommarens festival, skriver de på sin hemsida. Den äger rum mellan 27 juni och 4 juli.

LÄS MER:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.