Rättsosäker granskning av omvändelser

Ledare Artikeln publicerades

Oroväckande att beslut om uppehållstillstånd för konvertiter politiseras.

Någon typ av prov på bibelkunskap bör Migrationsverket kunna genomföra när omvända söker asyl.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Någon typ av prov på bibelkunskap bör Migrationsverket kunna genomföra när omvända söker asyl.

Är husförhörens tid förbi? Knappast. I svenska migrationsdomstolar sitter, till följd av flyktingkrisen, nämndemän och bedömer huruvida asylsökandes kristna tro är genuin bland annat genom att kontrollera kunskaper. Och de bedömer olika – sverigedemokrater är ytterst obenägna att godta omvändelser, vänsterpartister desto mer generöst sinnade.

Detta framgår av Konvertitutredningen, en ambitiös rapport som har tagits fram av pingströrelsen och som presenterades i veckan.

Att just pingstförsamlingar har observerat problem är logiskt: pingströrelsen har med sitt starka engagemang för integration, sitt fokus på den vuxna människans omvändelse och sin internationella framtoning varit den mest naturliga miljön för i synnerhet afghanska konvertiter. I studien har 619 afghanska medborgares fall tjänat som underlag.

Att pingströrelsen engagerar sig starkt i frågan är också naturligt. Afghanistan är enligt organisationen Open Doors världens näst farligaste land för kristna (Nordkorea är värre). Konversion från islam till kristendom betraktas som en skam vilket i en stark hederskultur kan få förödande konsekvenser. Det finns inga möjligheter för en konvertit att utöva sin nya tro. Ur det perspektivet är det lätt att förstå församlingarnas oro över att sju av tio konvertiter får avslag på sina asylansökningar.

Men en av de mest smärtsamma erfarenheterna av 2015 års flyktingkris är att alla regelverk kan manipuleras och överlistas av skrupelfria gäng och individer. Det gällde reglerna för minderåriga ensamkommande, det gäller andra frågor om identitet och det vore naivt att tro att det inte också förekommer när det gäller religion. Den svenska kristenheten riskerar att gå i god för en grupp sökande som inte har några som helst avsikter att leva som kristna när asylärendet väl är avgjort.

Migrationsverkets försök att ringa in de sökandes tro förefaller vara rätt klumpiga. Alldeles lätt är det inte för sekulariserade svenskar att sortera ut väsentligt från perifert i kristendomen. Det går inte att definiera kristendom enbart som ett idésystem eller kräva att alla oavsett bakgrund ska kunna resonera om religion på samma abstraktionsnivå. Här tyder pingströrelsens rapport på att utlovade utbildningsinsatser inte har ägt rum.

Men någon typ av religionsförhör är oundvikligt, i synnerhet för konvertiter till samfund som lägger liten vikt vid läran och desto större vid upplevelser av Guds närhet. Annars blir systemet som upplagt för utnyttjande. Detta är inte bara ett hot mot den reglerade migrationspolitiken utan också mot samfundens trovärdighet och församlingarnas integritet.

Samtidigt måste rättssäkerheten stärkas. Att ärenden bedöms olika beroende på nämndemännens partitillhörighet, så att en person har bättre chanser om en miljöpartist tjänstgör än om en sverigedemokrat gör det, är orimligt.

Nämndemannasystemets förtjänster i övrigt förhindrar inte att det blir problematiskt när människor ska avgöra enskilda öden genom att besluta i en fråga som de själva känner starkt för. Ingen söker sig till vissa partier för att driva en viss syn på mordbrand eller butiksstölder, men asylpolitik kan vara avgörande för partivalet. För domstolsprocessens legitimitet blir en sådan politisering av nämndemannauppdraget förödande. Granskningen av omvända asylsökandes tro får gärna vara hård, men den ska vara rättvis.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.