Louise Bringselius: I det lokala finns grunden för det globala

Ledare Artikeln publicerades
Globalisering är mycket mer än spännande resor. En förutsättning för det globala är att det lokala fungerar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Globalisering är mycket mer än spännande resor. En förutsättning för det globala är att det lokala fungerar.

Uppdelningen av människor i ”locals” och kosmopoliter är förenklad. Alla kan bli världsmedborgare.

Ledare

Vart tog världen vägen? Globaliseringen har blivit en fråga om exotiska resor,tullfri handel och spännande jobb i världsstäderna. Men vad hände med engagemanget i världens krigsdrabbade?

I ett brev från 1927 skriver min farmor om hur hon bekymrar sig över den politiska situationen i Mellanöstern. I vaggan intill ligger min far och hans tvillingbror. Några decennier senare pratar pappa världspolitik med mig vid matbordet i Kalmar. Vi talar om Iran, Ryssland, Chile och förstås Sverige. Med drömmen att bli krigskorrespondent och göra skillnad på riktigt börjar jag så småningom läsa statsvetenskap .Förr var det naturligt att intressera sig för utrikespolitik. Att vara världsmedborgare innebar framför allt att bry sig om världens problemhärdar. Erfarenheter från andra världskriget, Vietnam och kalla kriget låg nära i minnet. Med EU-medlemskapet skulle slutligen freden i Europa säkras. Men vad hände sedan?På flera sätt har globaliseringen slagit igenom med emfas. Vi talar som aldrig förr om Kina, Japan, USA och Europa. Vi reser och jobbar i olika länder och handlar utan hinder. Men mycket tyder på att samtalen hemma vid köksborden inte i första hand rör krig, hungersnöd och andra humanitära kriser. Tvärtom.

För många av dem som omfamnar globaliseringen - och det är långtifrån alla - har den blivit en bärare av allt det glamorösa som passar våra individuella livsprojekt och framgångsberättelser. Det är exotiska resor, utlandsstudier och spännande arbetstillfällen i västvärldens coola ”mega cities”.

För att inte tala om lönsaminternationell handel.Samtidigt är fler människor än någonsin tidigare i behov av humanitärt stöd, enligt SIDA. Antalet har ökat från 53 miljoner människorår 2010, till närmare 129 miljoner människor i år. Det är tretton gånger så många som hela Sveriges befolkning. Mer än 68 miljoner människor i världen är på flykt, de flesta pga krig eller förföljelse, meddelar UNHCR.

Medan franska och brittiska tidningar rapporterar löpande om dessa kriser pekar vi i Sverige hellre på förbättrad global hälsaoch minskad fattigdom. Mycket går också i rätt riktning, men det måste finnas plats för både den mörka och den ljusa berättelsen.

På samma sätt är det med det globala och det lokala. Ett engagemang i globala utmaningar gör inte det lokala blir mindre viktigt.Tvärtom rymmer det lokala många av de kvaliteter som krävs i det globala projektet - omsorgen om människan, gemenskapen, sammanhanget och miljön. Det långsiktigt hållbara. Därför bör vi vara försiktiga med att skilja mellan "locals" och "cosmopolitans", dvs de som fokuserar på det nära livet respektive kosmopoliter. Det ena utesluter nämligen inte det andra. Mer intressant är vilket innehåll vi ger det globala projektet. Där behöver vi se mer av debatten, i politiken såväl som vid köksborden.Dagens växande insikt om klimatkrisen är ett viktigt uppvaknande som visar på vårt gemensamma ansvar för miljön. Samma insikt behöver finnas vad gäller vårt sociala ansvar för människor som drabbas av förföljelser, krig och katastrofer.

I dagarna tilldelades Teodora del Carmen Vasquez Per Anger-priset 2018 för sin kamp för kvinnors rättigheter i El Salvador. Hennesarbete och personliga historia berör som få. Personer som hon bär det verkligt globala projektet och bör vara viktiga förebilder för oss alla.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.