GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liberalkonservatism är svaret

Moderaternas problem ligger i sprickan mellan Stockholm och Skåne. Eftervalsanalysgruppens har kommit en bit på vägen när den pekar på betydelsen av att värna det liberalkonservativa arvet.
Ledare • Publicerad 21 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Mats Green, ordförande för den moderata eftervalsanalysgruppen.
Mats Green, ordförande för den moderata eftervalsanalysgruppen.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur ska Moderaterna navigera i ett svenskt politiskt landskap som så hastigt förändras där tidigare kärnväljare i storstäderna lämnar partiet medan den stereotypa väljaren i det andra kraftcentrat, Skåne, står och väljer mellan M och SD? Och där Kristdemokraterna verkar ha ett försprång i värderingsfrågor gentemot ekonomistiskt uppfostrade moderater.

Det är frågan som ligger dold i hela den moderata eftervalsanalysen - även om motsättningen Stockholm-Skåne också är något överdriven i den allmänna debatten. Uppmärksammade Staffanstorp, lett av kontroversielle Christian från M-klanen Sonesson som samarbetar med SD i strid med partiledningens vilja symboliserar inte hela landskapet. I Ängelholm och Helsingborg styr M i andra konstellationer, exempelvis. Men Sonesson fungerar som en symbol för tiden. I den dagspolitiska debatten inom och utom Moderaterna betonas mer konservativa värden som ordning, trygghet och ansvar framför skattesänkningar och individuell frihet. Sonesson tillhör dem som går allra längst med medialt uppmärksammade (rättsvidriga) utspel som att eventuella återvändande IS-terrorister inte ska få försörjningsstöd och han provocerar Moderata Ungdomsförbundet med att också höja kommunalskatten.

Betoningen av ”statens kärna” är naturlig med tanke på de exceptionella problem som Sverige står inför med etablering av nyanlända, dödsskjutningar i förorter och ett osäkert säkerhetspolitiskt läge. Men konservatismens hårda frågor tenderar också att skrämma bort väljargrupper som kvinnor, högutbildade och storstadsmänniskor.

Här finns ett arv som den moderata eftervalsanalysgruppen understryker med sitt svar liberalkonservatism. Utan liberala individuella inslag blir konservatismen lätt fyrkantig och tuff på samma sätt som en liberalism utan konservativa värderingar blir alltför individualistisk och kylig och i moderata sammanhang alltför kritisk till välfärdsstaten.

I den moderata historien är konservatismen också mycket bredare än stat och ordning - där finns historiskt också mjuka värden som den lilla världens civilsamhälle, familj och föreningsliv. Det är värden som en borgerlighet till höger, vid sidan av kristdemokrater som bär på ett arv av förvaltarskap och solidaritet, varit dåliga på att lyfta i värderingskampen.

Därmed har som eftervalsanalysgruppen skriver andra kommit att definiera vad den moderata konservatismens innebär. I klartext, konservatismbegreppet, har kidnappats av ett nationalistiskt präglat SD och förknippas därmed med intolerans och slutenhet. Talet om ett konservativt block som syftar till att fula ut konservatism stärker den tendensen.

För analysgruppen går det liberalkonservativa svaret ihop med en ”tydlig högeridentitet”. Med det avses att väljarna inte längre ska vinnas i mitten - vilket mest av allt framstår som ett avståndstagande från Reinfeldterans strategi. Men i Reinfeldts liberalkonservativa profil ingick att bredda de politiska svaren. Saknar Moderaterna andra svar om sjukvården än en diskussion om huvudmannaskap vinner man inte förtroende om välfärden. Högeridentitet måste vara mer än den ordning som betonas i Staffanstorp och de skattesänkningar som liberala visionärer i Stockholm alltid framhållit om väljare ska vinnas tillbaka.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.