Länsmuseerna längtar efter krisstöd

Kultur • Publicerad 8 maj 2020
Kulturminister Amanda Lind (MP) och regeringen måste stödja även den regionala kulturen, tycker Länsmuseerna.
Kulturminister Amanda Lind (MP) och regeringen måste stödja även den regionala kulturen, tycker Länsmuseerna.Foto: Ali Lorestani / TT

Många av landets länsmuseer står inför brakförluster i år och nu är missnöjet stort med att ett krisstöd lyser med sin frånvaro.

"Det är förstås välkommet att regeringen ger kompensation till de statliga museerna. Men återigen lämnas den regionala kulturen helt och hållet utanför. Vi omfattades inte heller av regeringens tidigare stöd på 500 miljoner. Staten måste ta sitt ansvar för att det ska finnas regionala museer även efter pandemin", säger Jonas Hellberg, ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd, i ett pressmeddelande.

Sveriges 24 länsmuseer, som förvaltar och tillgängliggör vårt gemensamma kulturarv, hade det ekonomiskt besvärligt redan innan pandemin. Inför 2020 planerade var tredje museum att varsla personal under året och det beror, enligt pressmeddelandet, främst på att uppräkningen av de åriga anslagen har varit låga.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.