Annons

Laleh serverar åtta läckerbitar

Nöjespanelen tipsar: Sex färska tips varje vecka inom tv, film, musik, litteratur, konst och scenkonst.
Publicerad 31 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

1. Ladda för Laleh med nya skivan

Laleh.
Laleh.Foto: Claudio Bresciani/TT

Skiva: Vänta! av Laleh.

Medan låten Goliat har blivit Sveriges nya skolavslutningssång jobbar den sedan fem år Los Angeles-baserade artisten Laleh oförtrutet vidare med sin frankt öppenhjärtiga musik. Under våren har fyra singlar från nya albumet Vänta! släppts - två på svenska och två på engelska - med tillhörande videor i varma färger. Coola, välproducerade och hitmässigt melodiska låtar - med tankfulla, personliga texter och smått uppkäftig attityd.

Annons

I går släpptes hela plattan, och nu har du alldeles lagom mycket tid att ladda med dessa åtta läckerbitar innan det är dags för hennes sommarturné. Den 13 juli kommer hon till Borgholms slott.

Lyssna på skivan:

Anna Hedelius

2. Kultvästern får äntligen sin final

Tv-film: Deadwood The Movie.

Game of Thrones-fans får ursäkta, men den bästa HBO-serien någonsin är och förblir Deadwood. Det flinthårda västerneposet var en rå uppgörelse med romantiska nybyggarmyter och kryddade sin tematiskt djupa civilisationskritik med en dialog som kunde ha skrivits av en Tourettesskadad Shakespeare. Men dåliga tittarsiffror gjorde att serien lades ner 2006, och sedan dess har de hängivna fansen hållit tummarna att skaparen David Milch skulle få chansen att avsluta historien. Den 1 juni är väntan över. Om den nya långfilmen kan leva upp till förväntningarna återstår att se, men bara att få höra Ian McShane som Al Swearengen gorma "cocksucker" igen är skäl nog att ge den en chans.

Se trailern:

Markus Pedersen

3. Spännande och somrigt äventyr

Barnbok: Första Naturhjälpen tältar. Av Grete Rottböll och Anna-Karin Garhamn.

Annons

Första Naturhjälpen tältar är en perfekt bok för den som håller på att lära sig att läsa. Här varvas text och bilder med fakta om naturen och olika uppdrag till läsaren. I centrum för handlingen står Udde och Leija som har bildat klubben Första Naturhjälpen, med uppdrag att hjälpa djur och natur. Nu ger de sig ut på ett sommaräventyr. De bestämmer sig för att tälta på olika ställen och undersöka vad allemansrätten innebär.

Förutom fakta om allemansrätten får läsaren lära sig om fridlysta växter och djur. Mycket spännande för den vetgiriga och naturintresserade unga läsaren. För den äldre också för den delen, jag vill ut och tälta nu.

Läs också Första Naturhjälpen räddar djuren.

Anna Törnkvist

4. Känslosam hyllning till pappor

Kortdokumentär: Kära pappa - en hyllning till dem som funnits där. På SVT Play.

"Har man tagit väl hand om sina barn blir de större än en själv." Det säger en av de fem pappor som blir intervjuade i kortdokumentären Kära pappa, som nu kan ses på SVT Play.

Ölandsbördiga filmaren Johan Blomborg har hittat pappor i olika åldrar som vågar prata om både det fina och det tuffa med att vara förälder. Men än en gång får papporna, samt jag, en tår i ögat.

Bland de fem sticker Bertil, 88 år, som har fem döttrar, ut. Med värme och uttalanden som: "Det passar mig så perfekt med döttrar eftersom jag är feminist från rätt så tidig ålder" får han en att sitta och le i soffan.

Se filmen:

Annons

Kim Ustamujic Johansen

4. Molly gör sin egen Den vassa eggen

Minialbum: Det bästa kanske inte hänt än av Molly Sandén.

.1985 kom Den vassa eggen. Ulf Lundells ikoniska skilsmässodubbelplatta. Den kommer för all framtid vara oöverträffad i genren. Nu gör Molly Sandén sin egen uppbrottsplatta. Sin Den vassa eggen. Och som hon gör det.

Skivan handlar om separationen från Danny Saucedo. Om den "perfekta relationen" som kollapsade. Det är smärtsamt, överöppet, vrålärligt, tokprivat. Allt blandas upp med röstmemon om relationsdramat från Mollys telefon.

Dessutom är det sex fantastiska låtar. Den som e den, pampiga Va det då?, Spelar ingen roll. Popperfektion.

Bäst? Det klubbhittigt maffiga titelspåret Det bästa kanske inte hänt än.

Lyssna på skivan:

Christian Gustafsson

6. Sevärt om utmanande konstnär

Annons

Dokumentär: Marcel Duchamp. K Special på SVT Play.

Det tidiga 1900-talets modernister vände upp och ner på den traditionella konsten. Och så kom fransmannen Marcel Duchamp (1887-1968) och gjorde detsamma med den moderna konsten.

I den här dokumentären tecknas ett porträtt av mannen som 1915 i New York utmanade konstvärlden genom att ställa ut en urinoar i porslin, döpa den till Fontän och kalla det för konst.

Duchamp var inte nöjd med att enbart behaga ögat med sina verk, han ville sätta fart på betraktarens tankar.

Bland mycket annat sådde Duchamp fröet till konceptkonsten. Tidigt ställde han den ständigt aktuella frågan: Vad är egentligen konst?

Se filmen:

Mikael Hagner

Annons
Annons
Annons
Annons