1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Läckberg tar steget fullt ut i ”Vingar av silver”

”En bur av guld” blev en av förra årets mest sålda böcker. Nu kommer uppföljaren och i den tar Camilla Läckberg i med hårdhandskarna.
Camilla Läckberg.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Vingar av silver

Författare: Camilla Läckberg
Förlag: Forum
Genre: Spänning

”Vingar av silver” är andra delen av trilogin ”Fayes hämnd”. Matilda från Fjällbacka har arbetat sig upp från kuvad, bedragen lyxhustru och satt både far och exmake i fängelse. Nu är hon Faye med företaget Revenge, är miljardär, nyförälskad och har återtagit makten över sin sexualitet.

Men så lätt går det inte att slå tillbaka. Hotet växer från flera håll och nu måste hon om igen försvara sina nära och kära. Vilket hon gör med alla tänkbara medel. Grymt? Nja:

”Det finns vissa saker rättssamhället faktiskt inte rår på, även om politiker alltid hävdar att det gör det” säger Faye. Och bokens undertitel är visserligen ”En kvinnas hämnd är vacker och brutal”. Men brutaliteten finns mest hos förövarna i Fayes bakgrund. Skildringen av vardagsmisshandel vid matbordet är en av de obehagligaste jag läst och i tillbakablickarna konstaterar Matilda/Faye kallt att hon var tretton år när hon blev våldtagen första gången.

quote
”Vingar av silver” känns ännu mer lättläst och fokuserad än trilogins första del. Läckberg berättar slipat, drivet, utan några dramatiska övertoner rakt igenom och gör det lätt att förstå den underliggande vreden som driver Faye.

”Vingar av silver” känns ännu mer lättläst och fokuserad än trilogins första del. Läckberg berättar slipat, drivet, utan några dramatiska övertoner rakt igenom och gör det lätt att förstå den underliggande vreden som driver Faye. Det är nästan omöjligt att läsa boken som ren underhållning utan att fundera över den tid vi lever i: hur kommer det sig att misshandlade kvinnor kan tvingas gömma sig och leva i skräck resten av sitt liv bara för att de våldsamma männen tillåts gå fria? Och hur ser verkligheten ut bakom de kalla siffrorna nu i coronatider om att ”våldet i hemmet” ökar i de drabbade länderna?

Det finns en uppsjö av berättelser om hämnd och upprättelse, men ganska få med kvinnliga perspektiv typ ”Tracys hämnd” eller ”Kill Bill” som dock blev jätteframgångar. Läckberg har berättat i flera intervjuer att som barn skrev hon om hur tomtemor mördade tomtefar. I ”Fayes hämnd” har hon kanske skapat en sorts kvinnlig Gudfader, en Gudmor som bygger upp ett nätverk och med kallt blod gör det hon ser sig tvungen till för att skydda sig och sin familj. Vad blir titeln på nästa bok i trilogin? Näve av stål?

Läs mer

Konstrecension

Resa i landskapet väcker årstider till liv

Håkan Albeman ställer ut målningar i Mörbylånga konsthall.

”Har ställt till det för oss”

Åskoväder drog in över länet – 2 000 hushåll strömlösa

Cirka 2 000 Eon-hushåll i Kalmar län blev strömlösa på måndagsförmiddagen.

Coronavirusets effekter i länet

Linné öppnar upp igen – så ska studiemiljön coronasäkras

Universitetsdirektören: ”Det finns mycket tolkningsutrymmen och ingen att rådfråga”.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Häcken–KFF

KFF tog stark bortaseger – efter taktiska förändringen

”Otroligt viktigt för laget, vi gör en bra fantastisk prestation.”

Sport

Betyg: Så bra var KFF-spelarna i segermatchen mot Häcken

KFF vann med 2–0