Kalifatet kollapsade - men här finns IS kvar
Syrien
Strider har nyligen pågått kring gränsstaden al-Bukamal i östra Syrien, där terrorstämplade Islamiska staten (IS) gjort motstånd in i det sista. I mitten av november hävdade syriska armén att man tagit kontrollen över staden för andra gången. Men annars kontrollerar extremistgruppens anhängare bara mindre byar längs med gränsen mot Irak och utspridda fickor i öknen. Det finns också ett litet IS-fäste i närheten av Damaskus.
Irak
Fram till nyligen kontrollerade IS i Irak bara ett område längs med den syriska gränsen. Extremisterna drevs enligt premiärminister Haider al-Abadi i början av november ut från al-Qaim "på rekordtid". Staden ligger i de västra delarna av Anbarprovinsen - tvärs över gränsen från syriska al-Bukamal.
IS tros dock ha sovande celler och väntas fortsätta med asymmetriska attacker i både Irak och Syrien.
Libyen
I fjol drevs IS ut ur kusttområdet kring Sirte i Libyen - men den senaste tiden har extremisterna börjat dyka upp i landet igen. Bland annat har det publicerats en propagandavideo där IS-jihadister ses kontrollera en nybyggd vägspärr i landet.
I oktober genomförde IS ett självmordsdåd i Misrata och gruppen tros ha sovande celler längs den västra kusten.
Egypten
De egyptiska säkerhetsstyrkorna har kämpat mot militanta rebellorganisationer i norra Sinai i flera år, däribland lokala grupper som sympatiserar med IS. President Abd al-Fattah al-Sisi har varnat för att IS-extremister kommer att ta sig från Irak och Syrien till Libyen, för att därefter fortsätta till Egypten.
Afghanistan
IS har försökt att etablera sig i Afghanistan sedan 2014, och har lyckats rekrytera missnöjda medlemmar av andra rebellrörelser, däribland talibanerna.
Extremisterna har främst fått fotfäste i provinsen Nangarhar, där de har stått under militär press sedan 2015, vilket har lett till att de har förlorat mycket av det territorium som de kontrollerat, vilket inte var särskilt mycket. Gruppen har dock inte stoppats för det utan har tagit på sig flera blodiga attacker och bombdåd i landet den senaste tiden.
Filippinerna
Extremisterna har lyckats sprida sin våldsbejakande ideologi långt bortom sina rötter i Mellanöstern. En lokal grupp som svurit trohet till IS lyckades hålla den filippinska staden Marawi i flera månader, innan extremisterna drevs ut av armén. Enligt filippinska myndigheter försökte IS etablera ett sydostasiatiskt kalifat med bas i staden.
Extremisternas kontroll av Marawi var den största säkerhetspolitiska krisen i Filippinerna på årtionden. Den har ökat oron över att våldsbejakande ideologier har större inflytande på landets muslimska minoritetsbefolkning är vad man tidigare har trott. President Rodrigo Duterte har varnat att fem andra städer i området är möjliga måltavlor för IS.
Jemen
IS har dragit nytta av krigets kaos i Jemen och etablerat närvaro i landet på den Arabiska halvöns spets. I oktober genomförde USA för första gången flygattacker mot IS i landet, riktade mot två träningsläger i al-Bayda.
Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har IS i delar av Jemen planerat, styrt, anstiftat och rekryterat för attacker mot USA och dess allierade i världen.
Sahelområdet
Det vidsträckta afrikanska Sahelområdet har förvandlats till laglöst land de senaste åren, vilket islamistiska extremistgrupper har dragit nytta av.
Frankrikes försvarsminister Florence Parly har sagt att IS svanesång i Irak och Syrien kommer att följas av nya terrordåd, och hon pekade bland annat på Sahel som en plats där organisationens "blinda hat" fortfarande sprids.
TT