Annons

"Julias balkong" i Verona öppnar för turister

Museet över Shakespeares tragiska hjältinna i den norditalienska staden Verona slår återigen upp portarna – och precis som på övriga italienska museer gäller nya coronaregler för besökarna.
Museum • Publicerad 21 juni 2020
Balkongen på "Julias hus" i Verona. Byggnaden är ett mycket populärt turistmål, och öppnar nu återigen för turister. Arkivbild.
Balkongen på "Julias hus" i Verona. Byggnaden är ett mycket populärt turistmål, och öppnar nu återigen för turister. Arkivbild.Foto: Claudio Martinelli/AP/TT

"La casa di Giulietta" – Julias hus – i Verona öppnar nu åter för turister efter att ha hållit stängt under coronapandemin, skriver Rai. Trots att Shakespeares tragiska hjältinna från dramat "Romeo och Julia" aldrig bott i byggnaden vallfärdar varje år horder av turister till platsen i hopp om att få uppleva något av den klassiska kärlekshistoriens magi – museet har årligen nära en miljon besökare.

Nya regler

Men när huset, och framförallt balkongen, som är spelplats för dramats berömda balkongscen nu återigen öppnar gäller nya regler. Bara 18 personer åt gången släpps in i själva byggnaden och alla besökare måste bära munskydd. Och turisterna har redan börjat dyka upp, enligt Veronas borgmästare Federico Sboarina.

Annons

– I dag kom en strid ström av turister till museet, vilket är ett bra tecken. Folk börjar ta sig till Verona. Det ser vi på antalet besökare som kommer hit och till arenan, säger han till den italienska nyhetssajten.

Många italienska museer, monument och arkeologiska minnesmärken började återigen slå upp sina portar i slutet av maj under det som av de italienska myndigheterna kallas "fas 2". Men för att kunna besöka landets museer gäller nya regler som obligatoriska munskydd, kontroll av kroppstemperaturen och ett säkerhetsavstånd på 1,5 meter inomhus.

Drabbad sektor

Den italienska museinäringen har drabbats hårt av coronapandemin. Bara de statliga museerna beräknas ha förlorat upp till 20 miljoner euro i månaden, enligt en undersökning från det italienska kulturdepartementet. Genom ett så kallat "nystartsdekret" som sjösattes i våras vill den italienska regeringen stötta sektorn, såväl den statliga som den privata, med bidrag på sammanlagt 200 miljoner euro.

Under söndagen håller också den italienske premiärministern Giuseppe Conte möten med kända personer från kulturbranschen, bland andra författaren Alessandro Baricco och filmregissören Giuseppe Tornatore, för att diskutera hur framtiden för sektorn kan komma att se ut efter pandemin.

Fakta: Kretsar kring ungt kärlekspar

"Romeo och Julia" är ett av Shakespeares mest kända skådespel. Dramat kretsar kring ett ungt kärlekspar från två olika adliga familjer i Verona, Montague (Romeo) och Capulet (Julia). Familjerna skulle aldrig låta dem träffas och att de skulle få gifta sig är en total omöjlighet, då släkterna ligger i fejd.

Byggnaden som kallas för "Julias hus" har dock inget med Shakespeares drama att göra. Huset byggdes under 1300-talet, och den berömda balkongen är en tillbyggnad från 1930-talet.

Museet i Verona har årligen nära en miljon besökare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons