I Kommunsverige styr Alliansen

Ledare Artikeln publicerades

Medan allianssamarbetet dödats i riksdagen ser organisationen Sveriges kommuner och landsting ut att få ett borgerligt styre. Som återspeglar det nya politiska landskapet.

Åter ordförande? Moderaten Anders Knape ser ut att bli ordförande för Sveriges kommuner och landsting.
Foto: Bertil Ericson / TT
Åter ordförande? Moderaten Anders Knape ser ut att bli ordförande för Sveriges kommuner och landsting.

När Sveriges kommuner och landstings (SKL) kongress i mars ska välja ny styrelse är ledamöterna från Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna och det nya Göteborgspartiet Demokraterna fler än ombuden från Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet.

Det blir alltså maktskifte i SKL som får en annan majoritet än riksdagen. I SKL håller allianspartierna samman i en valteknisk samverkan medan det tidigare så framgångsrika samarbetet spruckit i riksdagen.

Allt talar för att moderaten Anders Knape åter blir SKL:s ordförande medan regionstyrelsen ordförande i Kalmar län, Anders Henriksson, som är förste vice ordförande förlorar det uppdraget.

Skiftet i SKL bör beskrivas som historiskt. Socialdemokraterna brukar i Sverige göra bättre kommun och landstingsval än riksdagsval. För Moderaterna är förhållandet det omvända.

En förklaring är socialdemokraternas starka lokala organisation, bland annat på grund av den fackligt politiska samverkan. En annan är att Socialdemokraterna åtnjuter ett mycket högt förtroende hos väljarna när det gäller välfärd, vilket är kommunernas och landstingens huvudsakliga uppgift.

Men i valet 2018 fick Moderaterna fler röster i de lokala valen än i riksdagsvalet. Och Socialdemokraterna tappade i nästan alla landets kommuner.

Man kan nästan tala om en blå våg i landstingsvalen. ”Skogen” som län som Värmland, Dalarna och Norrbotten kallas på socialdemokratiska styrs av olika typer av samarbeten där det tidigare så dominerande partiet är utestängt. Ett traditionellt S-lett Blekinge styrs av alliansen i minoritet, De tre större länen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne präglas av alliansledda samarbeten. I landstingen håller alliansen till skillnad från i riksdagen i hop och lägger fram sina förslag till fullmäktige som får ta ställning till dem. De låsningar och övertaktiserande som lett till alliansens sammanbrott i riksdagen präglar inte Kommunsverige.

Små förändringar i röstetal kan leda till stora mandatförändringar. Men förändringen av det politiska landskapet vittnar också om att Socialdemokraterna inte längre har rollen som välfärdens garant i väljarnas ögon.

Alliansövervikten och M-ledningen i SKL skapar en särskild dynamik när regeringen är S-ledd och vilar på stöd från Centern och Liberalerna.

Sveriges kommuner och landsting har med åren blivit en allt viktigare organisation. ”En ny förstakammarriksdag” muttrades det kring minister Ardalan Shekarabi - med viss rätt. Det var en referens till 1866-1971 då landstingen utsåg riksdagens första kammare.

SKL är inte reglerat i lag. Ändå har både allians- och S-styrda regeringar ingått överenskommelser med organisationen när det exempelvis gäller utvecklingen av vården. Det är en tvivelaktig metod som kolliderar med kärnan i det kommunala självstyret. SKL får en slags roll som en inofficiell överkommun i de förhandlingarna. Under alliansåren gick också SKL från att ha varit de dåliga kommunernas försvarare till att lyfta fram öppna jämförelser mellan kommunerna.

Även under S-styret har SKL försiktigt höjt rösten mot exempelvis att de generella statsbidragen blivit fler och större. Med samma färg på SKL-majoritet som SKL-ledning brukar dock kritiken bli något mer hovsam.

Nu väntar åter en ny typ av relation mellan kommunsverige och regeringskansli. Och samtidigt är SKL-styret en påminnelse att alliansandan lever kvar hos politikens utförare, i kommuner och landsting - även när Annie Lööf och Jan Björklund väljer att stötta en S-ledd regering.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.