Annons

Humor och hemskhet när pappa flyttar till en ny fru

När Åkes pappa lämnar honom och mamma för en annan kvinna, börjar förvandlingen. Från pojke till pippi. Håkan Jaenssons text balanserar fint mellan hemsk och humoristisk.
bokrecension • Publicerad 2 november 2018
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Picasa 2.6

Kan man bli det man blir kallad för? Frågan uppenbarar sig när Åkes mamma tycker att han tjatar och ständigt kallar honom för papegoja. Pappa har flyttat till en ny fru och mamma är bara ledsen och lite knäpp mest hela tiden. När fullmånen blir konstigt stor och spöklik börjar Åke förvandlas till en stor och färggrann papegoja. Spännande och hemskt på samma gång. Nu kan han bita skolans rektor och leka i vindarna över stan. Men samtidigt pågår en kamp om att få mamma att förstå att han är hennes son Åke.

Ett vindlande äventyr tar sin början. Det är bitvis humoristiskt skildrat men också samtidigt väldigt sorgligt. Kan Åkepippin bli en vanlig pojke igen och vill han det?

Annons

Författaren har varit kulturchef på Aftonbladet och är kanske mest känd för böckerna om Nussekudden och om Buller. Jag tycker att han skriver medryckande med en fin balans mellan humor och hemskheter.

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons