Annons

Homosexualitet – fortfarande en sorts brott i Set Mattssons nya deckare

Också Set Mattssons nya historiska polis- och mansroman är så atmosfärrik att man flyttas bakåt i tiden och samhället, menar recensenten Bengt Eriksson.
Publicerad 28 augusti 2019
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Kim Ekvall

Ett hemligt liv

Polisroman

Författare: Set Mattsson

Förlag: Historiska media

Set Mattsson prickar fortfarande in tiden och miljöerna så exakt att läsaren den här gången förflyttas till 1955. I förbifarten knyter han ihop då- och nutid. Hur mycket har samhället och människorna förändrats?

Flera mord begås och barn utsätts för sexualbrott. Trots detta har ”Ett hemligt liv” blivit ännu mindre av deckare än tidigare polisromaner om och med Douglas Palm, nu förste kriminalassistent.

”Skildringen av dåtidens ”homofiler” i Sverige och Malmö blir nog så intressant – ja, spännande. Att vara homosexuell är inte längre ett brott, i teorin.”
Annons

Men det gör inte så mycket. Skildringen av dåtidens ”homofiler” i Sverige och Malmö blir nog så intressant – ja, spännande. Att vara homosexuell är inte längre ett brott, i teorin. Vid sidan om arbetet försöker Palm, tveksamt och valhänt, hantera sitt äktenskap. Skilsmässa? Eller inte…

Polisen Palm löser mord i sin samtid. Som människa – och man – är han halvvägs in i framtiden.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons