unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Han förklarar SD:s övertag på nätet

Det pågår ett nätkrig om hur Sverige ska se ut i framtiden. På ena sidan Sverigedemokraterna. På den andra idéer som mångkultur, feminism och hbtq-frågor.
Jonathan Lundberg har skrivit om det politiska nätkriget.
Jonathan Lundberg har skrivit om det politiska nätkriget.
Foto: Lars Dareberg

Sverigevänner: Ett reportage om det svenska nätkriget

Författare: Jonathan Lundberg
Förlag: Piratförlaget
Genre: Reportagebok

Och det är den sverigedemokratiska sfären som har övertaget i kampen. Det tycker sig journalisten Jonathan Lundberg se i sin debutbok ”Sverigevänner: Ett reportage om det svenska nätkriget”. Boken handlar framför allt om ur SD-sfären erövrade nätet.

Där delas och kommenteras partiets budskap mångdubbelt oftare än alla andra riksdagspartiers tillsammans. Under valåret 2018 delades inläggen i den numera insomnade SD-vänliga Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” fler gånger på nätet än nyheterna från de svenska riksmedierna och ett 50-tal lokaltidningar tillsammans.

Lundberg skönjer en kulturkamp mellan konservativa/nationalister och liberaler, där internet är slagfältet. Med till synes stor framgång lyckas nätkrigarna från yttre högerkanten misstänkliggöra och utmanövrera traditionella nyhetsmedier, som beskylls för att mörklägga och ljuga om invandringen och om kopplingen mellan denna och kriminaliteten.

I boken intervjuas inte bara forskare och mediechefer, utan också flera av nyckelpersonerna bakom den sverigedemokratiska nätoffensiven, såsom Kent Ekeroth, Chang Frick och SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein. Kända episoder och fenomen från nätkriget avhandlas i belysande kapitel, såsom järnrörsaffären, Avpixlat, Flashback, Nyheter Idag osv. Vidare skildrar han nättrollens historia och sätter in skeendet i ett större sammanhang, där bilden av Sverige används som ett politiskt slagträ mellan konservativa och liberala krafter i omvärlden.

quote
Författaren går även på djupet med vad som egentligen hände under såriga episoder

Det är en i högsta grad angelägen bok som Jonathan Lundberg har skrivit och han har lyckats med konststycket att skriva både lättsmält och relevant om ett ämne som kan betraktas som ett stort stycke minfält. Ännu viktigare är hans oklanderliga journalistiska integritet, när han försöker se nyanser – till exempel bland de så kallade alternativa medierna – och anstränger sig för att betrakta händelserna ur olika perspektiv. Författaren går även på djupet med vad som egentligen hände under såriga episoder, som debatten om Dagens Nyheters senkomna bevakning av sexövergreppen mot unga kvinnor på en musikfestival i Stockholm 2015.

Det är med andra ord en bok som är till god hjälp för den som vill förstå vad det är som egentligen händer.