Kultur

Genuina karaktärer i klichétyngd berättelse

Polisroman ,
Lotta Lundh.
Lotta Lundh.

Värmlandsdeckare får nog många att tänka på Ninni Schulman, men landskapet har flera andra författare. En av dessa är Lotta Lundh, som nu kommit med tredje boken om polisen Erik Ljung och hans hustru, lokaljournalisten Cissi, i Sunne.

Vedergällningen

Författare: Lotta Lundh

Förlag: Lind & Co

Deckare: polisroman

Som titeln antyder har någon blivit illa behandlad och hämnas nu på de mest bestialiska sätt. Huvudstoryn om hur polisen kämpar mot klockan för att stoppa mördaren innan fler stryker med, fungerar och är spännande. Att låta mördaren komma till tals i insprängda kursiva partier är däremot ett grepp som definitivt nått sitt bäst-före-datum, och sidohistorierna – om Cissis karriärinriktade nya kollega och om hur Eriks frestas att vara otrogen – är onödigt klichéartade.

Det jag framförallt uppskattar i ”Vedergällningen” är miljöskildringen som ger en fin bild av ett höstlikt Sunne. Det är också befriande att läsa om genuint trevliga huvudpersoner.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.