Författarförbundet pausar sin krisfond

Litteratur • Publicerad 8 maj 2020
Författarförbundet har slut på pengar i sin tillfälliga krisfond. Arkivbild.
Författarförbundet har slut på pengar i sin tillfälliga krisfond. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den tillfälliga krisfonden som Författarförbundet upprättat i samband med coronaepidemin har slut på pengar. Därför pausas nu utbetalningarna, som gjordes möjliga efter donationer från förlag och andra författare.

– Vi har lyckligtvis kunnat bevilja medel till merparten av de medlemmar som har sökt. Kriteriet var i korta drag att kunna styrka utebliven inkomst på grund av pandemin. I de få fall vi har refuserat ansökningar har den uteblivna inkomsten inte varit direkt kopplad till medlemmens värv som författare eller litterär översättare, säger förbundets vice ordförande Patrik Lundberg till Boktugg.

De medlemmar som förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorat uppdrag till följd av covid-19-pandemin har kunnat söka medel ur fonden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.