Annons
Växjö

Eskil Erlandsson frias från sexanklagelserna

Stockholms tingsrätt friar Eskil Erlandsson från anklagelserna om sexuellt ofredande. Tingsrätten anser det inte bevisat att han begått något brott överhuvudtaget.
Växjö/Stockholm • Publicerad 11 december 2019
Eskil Erlandsson och försvarsadvokaten Johan Eriksson i tingsrätten i Stockholm. Arkivfoto: TT
Eskil Erlandsson och försvarsadvokaten Johan Eriksson i tingsrätten i Stockholm. Arkivfoto: TTFoto: Jessica Gow/TT

Tingsrättens friande dom är enhällig. Chefsåklagare Lena Kastlund vid den Särskilda åklagarkammaren i Malmö säger att hon inte har bestämt huruvida domen ska överklagas.

– Jag har ännu inte läst domen särskilt noga. Ett eventuellt överklagande kan jag inte svara på förrän domen har analyserats ordentligt. Jag har ju tre veckor på mig i den frågan, påpekar åklagare Lena Kastlund.

Annons

– Jag kan bara konstatera att domstolen har en annan uppfattning om de här händelserna än jag och målsägandesidan. Det är sådant som händer och tingsrätten har ju fått ta del av alla uppgifter muntligen under huvudförhandlingen.

Lena Kastlund säger att det är bra att misstankarna nu har prövats i domstol och att det är svårbedömda frågor.

– Det är ibland ett gränsland om det är brottsligt eller inte.

Stockholms tingsrätt går i domen igenom fall för fall och börjar med händelsen som inträffade i december 2016 i Ingenjörsvetenskapsakademiens lokaler i Stockholm. Då ska Eskil Erlandsson enligt kvinnan ha lagt handen på hennes knä och strukit handen uppför låret.

”Tingsrätten konstaterar att det har varit fråga om två mycket kortvariga beröringar mitt på låret och utanpå målsägandens byxor. Det är inte visat annat än att beröringarna har stoppats av målsäganden och att handen aldrig kom i närheten av hennes ljumske”, skriver Stockholms tingsrätt i den friande domen, och tillägger:

”Enligt tingsrätten kan beröringarna därför inte i sig anses vara ett handlande som typiskt sett har en tydlig sexuell inriktning eller prägel”.

Domstolen konstaterar att gärningen skedde under bordsduken på en middag efter ett seminarium, men att det inte är omständigheter som med tillräcklig styrka talar för att beröringen haft en sådan sexuell inriktning som krävs för straffansvar.

Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister och mångårig riksdagsledamot för Centerpartiet, frikänns av Stockholms tingsrätt från åtalet om tre fall av sexuellt ofredande.
Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister och mångårig riksdagsledamot för Centerpartiet, frikänns av Stockholms tingsrätt från åtalet om tre fall av sexuellt ofredande.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Den andra åtalspunkten påstods ha inträffat hösten 2017 under Centerns partistämma i Malmö. Eskil Erlandsson anklagades för att ha lagt fingrarna på en annan kvinnas lår och smekt henne.

”Tingsrätten anser att NN:s (kvinnans) uppgifter om hur Eskil Erlandsson skulle ha berört henne inte har en sådan grad av tillförlitlighet eller stöds av den övriga muntliga bevisningen i så väsentliga delar att hennes uppgifter, med beaktande av vad Eskil Erlandsson har berättat vilket motsäger hennes uppgifter, innebär att det är ställt utom rimligt tvivel”, skriver tingsrätten.

Det tredje fallet som nu varit uppe till rättens prövning påstås ha inträffat i slutet av 2018 mot en riksdagsledamot i riksdagens restaurang Strömmen i Stockholm. Enligt kvinnan lade Eskil Erlandsson sin hand på hennes lår.

Annons

Tingsrätten konstaterar i domen att det handlat om en mycket kortvarig beröring utanpå kläderna mitt på låret och kring kjolkanten.

”Beröringen har stoppats mycket snabbt”, påpekar Stockholms tingsrätt och tillägger att agerandet inte haft en tydlig sexuell inriktning.

I den friande domen skriver tingsrätten att det inte heller handlar om ett ofredande, vilket åklagaren hävdat i andra hand.

Eskil Erlandsson har hela tiden bestämt förnekat brott och sa under rättegången att han inte kom ihåg de aktuella händelserna.

– Jag är bestört över de här anklagelserna, jag är uppriktigt bestört över dem. Jag känner inte igen mig själv, hävdade han när en av kvinnorna lämnat sin berättelse.

Eskil Erlandsson berättade under rättegången om sin sjukdom, den så kallade vikingasjukan, som kan ha lett till att han oavsiktligt kommit åt kvinnorna. Erlandsson sa att han under lång tid haft problem med lederna i händerna och att det brukar hjälpa att massera dem mot sina lår.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons