1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Engagerande och mångbottnat rättegångsdrama

Malin Thunberg Schunke visar i sin nya roman hur moralpanik och fördomar på ett ögonblick kan sätta rättvisan ur spel.
Malin Thunberg Schunke.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Ett högre syfte

Genre: Kriminalroman
Författare: Malin Thunberg Schunke
Förlag: Piratförlaget

Ett gäng rätt irriterande svenska män åker på svensexa till Sydfrankrike. De går till en bar i Juan-Le-Pins. Plötsligt skjuts det på nedervåningen och Amir som gått ner för att köpa drinkar förvandlas på ett par ödesdigra, splattriga sekunder från svensk tvåbarnsfar till misstänkt terrorist.

quote
Amir har ett persiskt namn och har sedan uppväxten en bekant som sökt sig till Daesh.

Det är en mycket aktuell och intressant upptakt på ett utdraget rättsdrama med många kockar som ska lägga näsan i blöt. Amir häktas på hemskt lösa grunder och hamnar i ett av Frankrikes farligaste fängelser. Hemma i Stockholm fattar hans familj och vänner ingenting, samtidigt som barnens skolkompisars föräldrar och media tycks orientera sig mot idén om ”ingen rök utan eld”.

Amir har ett persiskt namn och har sedan uppväxten en bekant som sökt sig till Daesh. Det räcker långt i termer av att bli misstänkliggjord, och det vi betraktar som ett hyfsat pålitligt rättssystem visar sig hemskt rörigt och godtyckligt när det kommer till misstänkt terrorism.

”Ett högre syfte” är en rak kriminalroman om något som skulle kunna hända, och som redan hänt i till exempel fallet med Moder Mothanna. Läsaren drabbas raskt av insikten om hur prestige, fördomar, kulturskillnader, moralpanik och äregirighet kan slå ut både kritiskt tänkande och Fru Justitia inom loppet av några minuters mötestid.

quote
På det stora hela skriver Thunberg Schunke, själv docent i straffrätt, fram ett engagerande och tankeväckande drama med flera bottnar

Berättelsen hade kunnat tajtas till en smula och ibland är dialogen lite övertydlig, men på det stora hela skriver Thunberg Schunke, själv docent i straffrätt, fram ett engagerande och tankeväckande drama med flera bottnar. Och faktiskt, mitt i allvaret, roliga, ibland nästan karikatyrartade karaktärer och en hel del humor.

Nu får väl inte en recensent önska, men eftersom boken är första delen i en serie skulle jag vilja läsa om fall liknande det högaktuella med Shamima Begum. Hon rymde till Daesh som femtonåring. Nu är hon arton och har fött tre barn som alla avlidit som bebisar, Begum själv sitter i flyktingläger och har fått sitt brittiska medborgarskap indraget. Vem tar emot henne? Jag hoppas på Malin Thunberg Schunke.

Läs mer

Sport

KFF tappar i slutet – det oroar Nanne Bergstrand

”Antingen är vi inte koncentrerade eller är inte alla spelare tillräckligt tränade eller är det en tillfälligheter.”

Torsås

Stufvenäs Gästgifveri gasar sig ur coronakrisen: ”Långt ifrån klar”

Renoverar och bygger ut spaavdelningen i sommar.

Kalmar

X-teams ledare inblandad i ”våldsincident” på anstalt

32-åringen ska ha slagit en medintagen i huvudet på anstalten Salberga.

Tv

Här kan du se Peter och Tova Glyts konsert på Söderport i kväll

Peter och Tova Glyt spelar live – nästan 200 på väntelista.

Kalmar

Ny hastighetsbegränsning vid golfklubben

Lägre hastighet ska öka tryggheten för cyklister och gående i Värsnäsområdet.

Kalmar

Klicktoppen: Gård på landet och flytande villa mest klickade i länet

En gård på landet med vacker omgivning ligger i toppen denna veckan.