1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Emma Hambergs sms-trådar tråkar ut i längden

Inget är för privat i Emma Hambergs självbiografiska ”Resten av allt är vårt”. Men är det verkligen roligt att läsa autentiska sms-konversationer sida upp och ner? Recensenten Annika Wall är tveksam.
Emma Hamberg.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Resten av allt är vårt

Självbiografi
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Piratförlaget

Emma Hamberg har de senaste åren skrivit feelgood-romaner med alla ingredienser. ”Resten av allt är vårt” är däremot en självbiografisk berättelse. Boken börjar med att hon skiljer sig från sin kroniskt sjuke make Agi, full av skam och skuld. Men så inleder Agi en ny relation och då tycker Emma att hon kan börja dejta igen. Och helt plötsligt står han där, ungdomskärleken från Paris! Men är han redo för Emma?

När jag läser ”Resten av allt är vårt” tänker jag på den nyligen publicerade forskningen på Göteborgs universitet om kvinnliga influencers och bloggare: för att ha en framgångsrik karriär som influencer behöver du dela personliga erfarenheter och berätta om sådant som du tidigare tyckt var för privat; personliga trauman görs till triumfer när de delas och sprids i sociala medier.

quote
Det sägs att det mest privata brukar bli allmängiltigt, men i ”Resten av allt är vårt” blir det bara privat

I den kontexten passar Emma Hambergs ”Resten av allt är vårt” perfekt. Det är som en expanderad dagbok där inget är för privat: skuld, skilsmässa, vänskap, ny kärlek, att blöda ur ”röven”, barnens pojkvänner. Dessutom består ”Resten av allt är vårt” till stor del av verkliga (om än kanske redigerade) sms-konversationer med vänner och tonårsbarn.

Det sägs att det mest privata brukar bli allmängiltigt, men i ”Resten av allt är vårt” blir det bara privat eftersom Emma Hamberg har svårt att sätta sina erfarenheter i ett större sammanhang. Tyvärr är också många av sms-konversationerna inte så intressanta att de behöver redovisas för utomstående. Jag blir uttråkad, men för den som vill ”tjuvläsa” sms och gå på fest med Emma och hennes vänner är ”Resten av allt är vårt” en perfekt bok.

Läs mer

Kalmar

X-teams ledare inblandad i ”våldsincident” på anstalt

32-åringen ska ha slagit en medintagen i huvudet på anstalten Salberga.

Tv

Här kan du se Peter och Tova Glyts konsert på Söderport i kväll

Peter och Tova Glyt spelar live – nästan 200 på väntelista.

Öland

Ovanligt stilla Victoriadagar: ”Det är klart att det känns tråkigt”

För första gången på 40 år blir det ovanligt tyst och tomt på Victoriadagarna. De som vill vara med och fira får göra det framför tv:n. Det gäller till och med Kay Wiestål.

Kalmar

Ny hastighetsbegränsning vid golfklubben

Lägre hastighet ska öka tryggheten för cyklister och gående i Värsnäsområdet.

Kalmar

Klicktoppen: Gård på landet och flytande villa mest klickade i länet

En gård på landet med vacker omgivning ligger i toppen denna veckan.

Cykeläventyr

Från Stockholm till Öland på två hjul

Uppmanar folk till äventyr: ”Man behöver inte bestiga Mount Everest”