Annons

Dykare ska få pråmen att flyta

Dykare skär hål i relingen för att kunna fästa luftsäckar. På torsdagen fortsätter arbetet med att få pråmen i Kalmar hamn flytande.
Kalmar • Publicerad 1 november 2018
Dykare förbereder kommande bärgning av sjunkna pråmen.
Dykare förbereder kommande bärgning av sjunkna pråmen.Foto: Mats Holmertz

Tidigare i veckan slog ovädret till och pråmen Sophia II sjönk delvis i Kalmar hamn. Dykare arbetar vidare under torsdagen med att förbereda pråmen för en flytt längre ut på Tjärhovet där den ska lyftas upp av kranar. Innan flytten måste pråmen kunna flyta.

– Vår plan är att skära hål i relingen i fören av båten och trä igenom en grövre järnbalk. I balken sätter vi två luftsäckar som ger en lyftkapacitet på 10 ton styck, säger Håkan Andersson på H. Anderssons dyk & anläggning.

Annons

I aktern monteras stora plåtbitar med öglor där ytterligare luftsäckar ska fästas. Totalt blir det en lyftkapacitet på 40 ton.

– Sedan blåser vi luft i säckarna. Förhoppningsvis kommer den att flyta, även om den inte kommer upp i sin helhet.

Allt tar tid eftersom bland annat balkar måste anpassas för just det här uppdraget.

– Det svåra är att komma på metoder hur man ska göra och hur det ska göras på ett säkert sätt, säger Håkan Andersson.

Flytten av pråmen kommer troligen ske på fredagen eller måndagen.

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons