1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det sprakar om tredje barnboken om Kerstin

En åttaårig flickas möte med döden skildras initierat och omsorgsfullt i Helena Hedlunds ”Kerstin, livet och döden”. Ämnet är tungt men författaren hanterar det med spirituell lätthet och inte utan humor. Realismen göds av en frodig fantasi, skriver Peter Grönborg.

Kerstin, livet och döden

Författare: Helena Hedlund
Illustrationer: Katarina Strömgård
Förlag: Natur & Kultur

Ibland kan enskilda ord i en bok berätta om dess anda. I Helena Hedlunds kapitelbok ”Kerstin, livet och döden” finns det en katt som heter Kattegatt. Ett namn som speglar textens finurliga och ledigt humoristiska atmosfär.

Fast till skillnad från de två tidigare böckerna i serien om Kerstin handlar det om döden denna gång. Eftersom ordet förekommer i titeln är läsarens beredskap god. Dock – vem är det som ska dö: morfar eller katten? Det kan finnas tre svar på den frågan.

Ämnet är förstås sorgligt, vilket över tid färgar av sig på den sommarlovsstämning som annars råder. Men trots att texten borrar ganska djupt i existentiella frågor förloras aldrig den spirituella lätthet som är författarens signum.

Illustration: Katarina Strömgård

Inledningsvis fyller Kerstin åtta år. En händelse som präglas lika mycket av glädje som av obehag, det sistnämnda på grund av oinfriade förväntningar och missförstånd.

Helena Hedlund är mästerlig i sin gestaltning av den gnagande olust som stundtals präglar ett ungt liv. Hon besitter stor kunskap om hur barn tänker och resonerar. Deras tolkning och förståelse av världen skiljer sig ofta från de vuxnas.

Ta exempelvis det cirkusbesök Kerstin gör tillsammans med sin morfar. För att få en billigare biljett ljuger han om hennes ålder, vilket i sig kränker den nyblivna åttaåringen.

quote
Processen är suveränt skildrad, mycket rörande dessutom.

Därefter väcks hennes rädsla för att de ska bli avslöjade, vilket hon tror sker då en clown börjar prata med dem. När sedan morfar kallas in i manegen för att medverka i ett nummer, tror Kerstin att han ska gripas av polis. Alltså rymmer hon.

Processen är suveränt skildrad, mycket rörande dessutom. Missuppfattningar och förhastade slutsatser försvårar orienteringen i en komplex och skrämmande värld.

”Kerstin, livet och döden” är en berättelse med allvarliga bottnar, som inte väjer för de svåraste av frågor. Utan att blunda för eller släta över bekymmer ges det ljusa i tillvaron sista ordet.

Mötet med döden leder till mognad, liksom den konkurrens Kerstin upplever på vänskapens område. Boken är rik på ämnen.

Helena Hedlund är en omsorgsfull författare som gör det mesta och bästa av varje episod. Kapitlen sprakar av dramatiska vardagshändelser, där realismen göds av en frodig fantasi.

Barnboksförfattare Helena Hedlunds tredje bok är både rolig och allvarlig.
Foto: Kicki Nilsson/Icon Photography

Fakta:

Helena Hedlund

Född: 1978, Borås
Yrke: Skådespelare, dramatiker, författare
Bakgrund: Gått på Teaterhögskolan i Malmö. Arbetat med teater i Lund, jobbar på Teater Martin Mutter i Örebro sedan 2003. Medverkat i filmer, varit krönikör i tidningen ETC under tio år.
Böcker: Det fina med Kerstin, Att vara Kerstin
Priser: Slangbellan, Nils Holgersson-plaketten

Läs mer

Sport

Amo tjuvstartar årets handbollssäsong i höst

Start i september. Derby mot Karlskrona väntar i fjärde omgången.

Branden på Storgatan

Oroliga grannar efter misstänkt grov mordbrand: ”Fruktansvärt otäckt”

Efter branden i centrala Färjestaden är många boende i området oroliga.

Hultsfred

Lennart Beijer har författat en saga – drömmer om en bättre värld

Vänsterpolitikern ger ut en pamflett om hur världen skulle kunna förändras.

Nybro

Nya förhandlingar om hyran efter sommaren

Nybro Bostad och Hyresgästföreningen sätter sig i samtal efter räknefel

Begravningar

Erik Persson

I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Erik Persson.

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt