GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bokmässan 2020 blir av – "Vill ta ansvar"

Det blir en Bokmässa i år, i någon form. Arrangörerna presenterar två förslag för hur arrangemanget kan se ut.
Kultur • Publicerad 23 april 2020
Bokmässan i Göteborg presenterar två alternativa planer för hösten. Arkivbild.
Bokmässan i Göteborg presenterar två alternativa planer för hösten. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan har utarbetat en plan A och en plan B för vad som ska hända i spåren av coronakrisen. Plan A utgår från att läget har förbättrats så mycket att mässan kan hållas. Det blir då med vissa justeringar.

Eftersom man antar att besöksantalet kommer sjunka får alla utställare 50 procents rabatt på monterytan. Dessutom får de som vill minska sin yta i förväg.

"Inte möjligt"

Plan B innebär att delar av Bokmässan genomförs, men utan utställningen. Istället blir innehållet riktat mot skola och bibliotek i en konferens den 24–25 september, med fokus på temasatsningarna "digital kultur" och "läs, läs läs".

– Just nu utesluter vi inte något av alternativen, men utifrån rådande läge är alternativ A inte möjligt att genomföra. Det vi gör nu är att framför allt lägga fokus på att se hur vi utformar plan B på bästa sätt, och det arbetet är redan påbörjat, säger Frida Edman.

Båda alternativen innebär att inbjudna gäster till mässan, som till exempel författare från Sydafrika som är årets gästland, ska kunna medverka via länk. Det sker i så fall den 26–27 september, då delar av seminarieprogrammet arrangeras i form av en festival, den 26–27 september. Tanken är att den ska spelas in och direktsändas gratis.

Det är en kostnad Bokmässans arrangörer är villiga att stå för.

Innovationskraft

– Vi är inne i detta på lång sikt. För oss är det viktigt att Bokmässan får leva i många år framåt också, och då är vi beredda att ta kostnaden för att tillgängliggöra det här fantastiska materialet som vi jobbar fram med förlag, säger Edman.

– Sedan hoppas jag också att vi tar med oss de erfarenheter vi får från årets mässa, hur den än utformas, och hittar innovationskraft som vi kan få användning av på lång sikt.

Senast i slutet av maj ska Bokmässan fatta beslut om vilket av alternativen som blir aktuellt.

Fakta: Bokmässan

Tidpunkten för årets mässa är 24 till 27 september.

800 utställare är bokade för 2020.

Sydafrika är årets gästland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.