Annons

Bäst just nu: ”Stjärnspäckad svart komedi om pengatvätt”

Kultur- och nöjesredaktionen listar varje vecka sex färska tips inom musik, film, tv, litteratur, konst och scenkonst.
Publicerad 18 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

1. Sevärd svart komedi om pengatvätt

THE LAUNDROMAT
THE LAUNDROMATFoto: Claudette Barius/Netflix

Film: The Laundromat. Av Stephen Soderbergh. Finns på Netflix.

I helgen har ännu en storfilm premiär på Netflix: Steven Soderberghs svarta komedi The Laundromat, som bygger löst på tidernas pengatvätt, den som avslöjades genom Panamadokumenten 2016.

Annons

Soderbergh radar upp dråpliga episoder där välbärgade människor tar till alla upptänkliga knep för att slippa betala skatt.

I en av dem spelar Meryl Streep pensionären Ellen, som har förlorat sin make i en fartygsolycka. Hon vill ha ut ersättning och söker efter rederiets försäkringsbolag. Hon finner det ena skalbolaget efter det andra - och en postbox. Men Ellen ger sig inte.

I rollistan märks också Gary Oldman, Antonio Banderas och Sharon Stone.

Mikael Hagner

2. Vem är vän och vem är fiende?

Bok: En förlorad man. Av Jane Harper.

Ville någon verkligen Cameron Bright så illa att han tvingades dö den mest fasansfulla död i den australiska outbacken? Hans illa tilltygade kropp hittades bredvid en gammal gravsten där han förgäves sökt skugga innan han törstade ihjäl. Polisen misstänker självmord men hans båda bröder Nathan och Bub är tveksamma. Cameron har levt hela sitt liv i ödemarken, hans bil är full med vatten och proviant men den står nästan en mil från platsen där han hittades.

Det vilar en mörk skugga över berättelsen men Jane Harper avslutar som vanligt på ett snyggt sätt. Den som läst hennes tidigare böcker, Hetta och Falska vänner, kommer inte att bli besviken.

Anna Mi Matzén

3. Fint bokslut för Breaking Bad-Jesse

El Camino: A Breaking Bad Movie
El Camino: A Breaking Bad MovieFoto: Ben Rothstein/Netflix
Annons

Tv-serie: El Camino. Finns på Netflix.

Jo, det är ett tips som mest riktar sig till Breaking Bad-fansen, men i alla fall: Den i största hemlighet inspelade El Camino innebär ett emotionellt tillfredsställande och visuellt rafflande bokslut för den plågade Jesse Pinkman.

Senast vi såg honom körde han rakt ut i New Mexico-natten mot ett ovisst öde med ett primalvrål. El Camino tar vid omedelbart efteråt och följer hans irrvägar genom Alberquerques kriminella undervegetation i flykt från polisen och sina egna demoner.

Det hade kunnat bli en sörja av slapp fanservice, men i stället är det kallsvettigt spännande och engagerande, förankrat i Aaron Pauls rollprestation som går från nattsvart desperation till sammanbiten beslutsamhet.

Markus Pedersen

4. Upptäck Broder Henrik Rapp

Artist: Broder Henrik Rapp

Broder Henrik Rapp är ju ett lite töntigt namn, men låt er inte luras av det.

Vem är då detta? Tja, han växte upp i Dalarna, men är numera bosatt i Stockholm. Han har släppt ett antal låtar som fångat mig. Han har något. Sätter fingret på samhällsföreteelser. Kritar ner catchy sånger. Framför allt gillar jag superhitten (skoja) Vad gör vi sen?. Som dock borde vara en superhit. Otrolig låt. Inte bara för den fantastiska Ulf Lundell-blinkningen: ”Vi ska slå oss i kapp, vi är Jack i Jack”. Överallt är en annan dunderlåt. Här låter Rapp klassiska Olof Palme-tal ligga som en fond. På fredagen släppte Rapp en sjuspårsplatta. Det låter Winnerbäck och Hästpojken i fadd förening.

Go for it!

Annons

Christian Gustafsson

https://open.spotify.com/album/2rhd6IWg0fvXChOJ6tUktT?si=5vRx4-vgROG0QPRnQeJ7yw

5. Mysterierna i Agatha Christies eget liv

Agatha Christie, deckardrottningen. Tysk dokumentär från 2018, visas på SVT Play.

Ända sedan jag var liten har mordmysterier och deckargåtor varit det som legat mig allra närmast. Jag älskar pusslandet och klurandet – och allra bäst på att leverera detta är naturligtvis Agatha Christie.

I dokumentären som just nu ligger på SVT Play får vi lära känna kvinnan bakom de 66 (!) succéromanerna och inblick i ett liv som innehöll många äventyr utöver det vanliga. Med allt från Parisvistelser och pampiga herrgårdar till flygturer i Egypten och arkeologiresor i Irak ter sig hennes liv minst lika spännande som någon av hennes böcker. Dessutom ska hon vid ett tillfälle ha iscensatt sitt eget försvinnande...

Frida Lindström

6. Lagercrantz punkt för Millennium

Bok: Hon som måste dö. Av David Lagercrantz.

När David Lagercrantz för egen del sätter punkt för Millenniumserien med sin sista bok om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist gör han det med en komplex thriller som rör sig mellan Mariatorget, Mount Everest och Moskva.

Annons

Lisbeth Salander gör upp med sin tvillingsyster och en ny tiggare dyker upp på Mariatorget, för att lika snabbt försvinna. Spåren går långt utanför landets gränser och många år tillbaka i tiden. Populärvetenskap (här får vi vet allt om DNA-teknik och bergsbestigning), politik och klassfrågor möts i mångfacetterad berättelse som håller läsaren på halster till de sista sidorna.

Frågan är nu vem som ska ta Millenniums stafettpinne vidare.

Anna Hedelius

Annons
Annons
Annons
Annons