Annons

Bäst just nu: Nöjespanelen tipsar

Sex färska tips inom tv, film, litteratur, musik, konst och scenkonst.
Publicerad 7 juni 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

1. Fler stora och små livslögner

Tv-serie: Big Little Lies. Premiär på HBO Nordic den 10 juni.

Första säsongen av Big Little Lies slutade dramatiskt med hustrumisshandlaren Perrys (Alexander Skarsgård) död. Nästa vecka får vi fortsätta följa de fem kvinnorna som bor i den välbärgade orten Monterey på Kaliforniens kust, och liksom förra säsongen står det inte särskilt bra till bakom de välputsade fasaderna. Konsekvenserna av Perrys död är många och mitt i allt kommer hans mamma, spelad av superstjärnan Meryl Streep, för att få svar på hur han dog.

Annons

Första säsongen bjöd på starka rollprestationer och mycket svärta i det bländande solljuset. Med tanke på Streeps intåg verkar andra säsongen mer än lovande.

Kim Ustamujic Johansen

2. Spännande psykologisk berättelse

Spänningsroman: En förrädare i familjen. Av: Nicholas Searle. Louise Bäckelin Förlag

Tänk dig ett liv där din partner försvinner titt som tätt utan att du vet vart, att telefonen ringer på udda tider och att hela ditt umgänge utövar en vänlig men bevakande social kontroll på ditt liv. Till slut blir man nog knäpp. Om man inte som Bridget O'Neill försöker ta sig ur situationen. Hon är gift med Francis, en av IRA:s handgångna män men känner till slut att livet blir alltför påfrestande. Så dyker det upp en möjlighet att skapa sig ett nytt liv. Men vågar Bridget ta den?

Nicholas Searle debuterade med Den gode lögnaren och är i dagarna aktuell med sin tredje bok, En man att lita på. Han levererar en psykologiskt utmanande läsning som är väldigt svår att lägga i från sig.

Anna Mi Matzén

3. Timme för timme mot massakern

Dokumentär: Dagarna som skakade Kina. Finns på SVT Play.

Alla har väl sett bilderna på den unge mannen som den 5 juni 1989 ställde sig framför stridsvagnarna på Den himmelska fridens torg i Peking och tvingade dem att väja. Dagen innan hade militären rensat torget från demonstranter. De hade skjutit ihjäl tusentals obeväpnade människor.

Annons

Under sju vårveckor hade studenter med tilltagande stöd från folket begärt en dialog med regimen. De drömde om demokrati.

Med hjälp av ett digert arkivmaterial, tidigare ej visade amatörbilder och intervjuer med flera studentledare och andra som var på plats skildras vad som ledde fram till massakern, dag för dag, timme för timme.

Mikael Hagner

4. Shakespeare upplevs med alla sinnen

Foto: Martin Skoog

Teater: Shakespeares hjärtslag. Scen:se/Riksteatern.

I veckan har jag upplevt Shakespeares hjärtslag, en föreställning som inom projektet Scen:se (läs sense=känna) riktar sig till barn och unga inom autismspektrumet. Brittiska regissören Kelly Hunter, med ett förflutet som skådespelare på Royal Shakespeare Company, baserar sina uppsättningar på det grundläggande i Shakespeares pjäser, det att vara människa.

De deltagande ungdomarna är medskapande i föreställningen som bygger på Shakespeares Perikles. ”Budskapet är kärlek”, säger en av de unga pojkarna pricksäkert efteråt.

Se till att de i din närhet som behöver ser föreställningen på Riksteaterns turné i höst!

Anna Hedelius

5. Vänskap sätts på prov i VR-miljö

Annons

Tv-serie: Black Mirror: Striking Vipers. Visas på Netflix.

Black Mirror beskrivs ofta som både dystopisk och teknofobisk. Det är något orättvist. Faktum är att serien i sina finaste stunder förhåller sig ganska neutralt till tekniska framsteg, men är desto mer intresserad av hur innovationer påverkar våra invanda beteenden och umgängen. Striking Vipers, det första av tre nya avsnitt, sällar sig till den skaran. Här är det ett nytt, avancerat VR-spel som får två ungdomsvänner att upptäcka nya och oväntade aspekter i sin relation. Det hade kunnat bli ofrivilligt komiskt, men istället närmar sig filmen de snåriga konflikterna med ett engagerat allvar och varm empati. Det är överrumplande bra och riktigt rörande.

Markus Pedersen

6. Klassiker inspelad i Kalmar

Tv-serier: Dubbelstötarna, Dubbelsvindlarna och Studierektorns sista strid. Var: SVT:s Öppet arkiv.

Andra säsongen av den förtjusande rebooten av Enkelstöten har just avslutats i TV4. Själv har jag sedan tonåren varit smått besatt av Tomas Arvidssons originalböcker. Som bekant gjordes det också filmatiseringar med Björn Gustafsson som den tafatte och oblodigt kriminelle studierektorn Bertilsson. Länge var filmerna nästan omöjliga att få tag på, men sedan en tid finns Dubbelstötarna, Dubbelsvindlarna och Studierektorns sista strid på SVT:s Öppet arkiv.

Jag råder alla att gå in och se de totalt nio timmarna av lika delar svensk tv-historia, nostalgi och ljuvliga 1980-talsbilder från ett filmiskt Kalmar och Öland.

Christian Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons