Annons

Alfabetet ger ljuv musik åt livet

Samtidigt som ett levnadsöde skildras sker undervisning utan att det märks. Alfabetet kommer till liv och ger bokstäverna en sällan skådad lyster.
Bokrecension • Publicerad 9 mars 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Lisen Adbåge
Lisen AdbågeFoto: Märta Tischner

Livets ABC

Bilderbok

Text, bild: Lisen Adbåge

Förlag: Natur & Kultur

Sällan har väl en ABC-bok illustrerats på ett sådant klatschigt och schvungfullt sätt. I bilderboken ”Livets ABC” tar Lisen Adbåge (f 1982) ut svängarna rejält.

Den lust och glädje hon känt inför projektet, färgar av sig på och befruktar det liv som skildras. ”Allting börjar med AAA”, lyder bokens första rad, en replik från en nyfödd baby på BB.

”Med de övriga 28 bokstävernas hjälp skildras sedan ett livsöde, från början till slut.”
Annons

Med de övriga 28 bokstävernas hjälp skildras sedan ett livsöde, från början till slut. För slutet kommer ju alltid, både ”i alfabetet och i livet”.

Eftersom målgruppen är barn hade det varit naturligt om tonvikten i berättelsen hade legat på barndomen. I stället är den ganska jämt fördelad mellan de olika åldrarna.

”Livets ABC” ger verkligen en helhetsvy över människolivet, med tonårsgrubblerier, parbildning, föräldraskap, arbetsliv och pensionärstillvaro.

I bildkompositionen intar bokstäverna en central ställning. De är klart och lätt identifierbara, vilket stärker den pedagogiska ambitionen.

I anslutning till vissa detaljer och fenomen förekommer enstaka ord, som på olika sätt kan kopplas till den bokstav som är aktuell. Korta dialoger och kommentarer berikar flödet.

Varje sida innehåller dessutom en liten vers, vars uppgift är att driva det episka framåt. Stilgrepp som inrim och assonans ger dessa texter en ljuv musikalitet.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons