Annons

Alexander Einarsson är årets körledare

Nybrobördiga Alexander Einarsson har utsetts till Årets körledare.
– Det är vädigt stort, ett rikserkännande, säger han.
Malmö/Nybro • Publicerad 5 november 2018
Nybrobördiga Alexander Einarsson.
Nybrobördiga Alexander Einarsson.Foto: Daniel Rudeland

Alexander Einarsson är kördirigent och organist i Sankt Petri kyrka i Malmö (Petri sångare och SPUK, S:t Petri Ungdomskör), och kormästare vid Göteborg Symfoniorkester där han ansvarar för den symfoniska kören samt en professionell vokalensemble med tolv sångare.

Utmärkelsen kommer från Rosenborg-Gehrmans och Föreningen Sveriges Körledare.

Annons

– Det är väldigt stort, det är den största utmärkelsen man kan få som körledare, säger Alexander Einarsson.

Vad betyder utmärkelsen för dig som körledare?

– Den betyder mycket, det är ett rikserkännande. Man känner att det finns människor som ser att man gör ett bra jobb och att man är på rätt väg.

Han växte upp i Nybro och intresset för musik väcktes tidigt.

– Musiken har funnits med hela tiden. Vi sjöng mycket hemma och det köptes ett piano som min bror började spela på och sedan jag. Jag började spela mer aktivt när jag började i den kommunala musikskolan i Nybro. Sedan sjöng jag och spelade orgel i kyrkan. Hans-Olof Stavert, lärare och körledare i Madesjö kyrka samt lärare på Åkrahällskolan betydde mycket för mig i min utveckling när jag var ung, berättar Alexander Einarsson.

Alexander Einarsson studerade sedan orgel, cembalo och sång på Musikhögskolan i Malmö samt kördirigering i Köpenhamn. Stipendier har även gett honom möjlighet att studera i Paris. Han har med sina körer vunnit internationella tävlingar.

Förutom äran innebär utmärkelsen ett stipendium på 50 000 kronor.

Kim Ustamujic JohansenSkicka e-post
Anna TörnkvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons