Annons

Årets Ölänning 2012: Lasse Trofast

– Det blir en pilsner i Borgholm i kväll och en lill­semester. Så tänkte musikern Lasse Trofast fira att han på onsdagen fick ta emot priset som Årets ölänning ur kungens hand.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Nyheter • Publicerad 3 december 2012 • Uppdaterad 1 juni 2023
Drottningen, kungen, konferenciern Odd Zschiedrich, pristagaren­ Lasse Trofast och Barometern-OT:s chefredaktör Gunilla Sax hade en stunds samspråk i samband med ceremonin på Solliden.
Drottningen, kungen, konferenciern Odd Zschiedrich, pristagaren­ Lasse Trofast och Barometern-OT:s chefredaktör Gunilla Sax hade en stunds samspråk i samband med ceremonin på Solliden.Foto: 
Lasse Trofast.
Lasse Trofast.Foto: 

Det var faktiskt andra gången han deltog vid prisutdelningen på Solliden. 2007 spelade han då Kay Wiestål fick priset.

– När jag sjöng var det lite nervöst. I?dag har jag bara känt välbehag, säger Lasse Trofast.

Annons

Konferencier vid den radiosända ceremonin var för 19:e gången Odd Zschiedrich. Ett par hundra å­skådare?hade mött upp till evenemanget framför Sollidens slott.

Förutom kungaparet kunde de beskåda en rad framstående personer och tidigare pristagare. Där fanns allt från tidiga pristagare som exempelvis sångerskan Ulla Severin och en av ­Victoriadagens grundare Per-Olof Amnér, till djurparksägaren Boris Bravin, Böda Sands Anna Barkevall och skördefestens Anne Wilks från senare år.

Det finns nu 33 årets ölänningar som fått Sollidenpriset, vilket tradi­tionellt innebär ett glasföremål. I?år var det en vid, droppformad skål som designats av Göran Wärff.

Sju av pristagarna har hunnit avlida. Senast i raden var arkeologen och historikern Ulf Erik Hagberg som ägnades en betraktelse av Odd Zschiedrich.

För årets musik stod Lola Regenthal med sång och hennes man Jonas Tauber på kontrabas. Det blev brasiliansk samba, den egna låten With you och Ted Gärdestads För kärlekens skull.

– Det var Lasse Trofast som önskade den. De andra valde jag själv. Det var jättekul att spela, berättar Lola Regenthal.

Hon försäkrar att hon hämtar mycket inspiration från Öland där hon växte upp, även om hon flyttat till New York.

Barometern-OT:s chefredaktör Gunilla Sax berättade att juryn i år hade fått ett 50-tal namn på förslag och att man försöker hitta ölänningar från olika sektorer av samhället. Hon påpekade också att kandidaten inte behöver vara bofast på ön.

– Men under arbetet framstår ofta plötsligt en person som ett självklart val, säger Sax.

Och i år blev det alltså en dansbandsmusiker som växte upp i Södra Möckle­by efter att ha kommit till Öland adopterad som ettåring. Redan som sexåring uppträdde han med dragspel i föräldrarnas affär.

Annons

Lasse Trofast är nu 52 år och bor i Mörbylånga. Vid sidan om sitt arbete har han fortsatt att uppträda med allt från stor dansorkester till kyrkospelningar och en rad mindre evenemang, främst på södra Öland.

Att bli Årets ölänning är stort för honom.

– Jag känner mig vansinnigt hedrad, stolt och lycklig, säger han.

För dagen var Lasse Trofast klädd i dansbandscerise skjorta, grå kavaj och jeans, men det var hans boots i cowboystil som fångade kungens intresse efteråt.

– Kungen var imponerad. Han tyckte de var finare än hans skor, berättar Lasse Trofast.

Arrangörerna och åskådarna kunde även gotta sig åt ett strålande solsken som avlöste de häftiga regnskurar som dragit förbi tidigare under dagen. Odd Zschiedrich visste att berätta vem som hade haft kontakt med vädrets makter.

– Vi tackar kungen för soldansen, sa han.

Juryns motivering för att ge Lasse Trofast priset som Årets ölänning 2012 lyder:

”En folkkär artist som glatt ölänningarna, såväl gammal som ung, i flera decennier med stor musikalisk bredd och spelglädje. En godhjärtad och generös person som i ordets rätta bemärkelse är trofast både sin genre och sin publik.”

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons