Annons

Årets Ölänning 2011: Anne Wilks

Molnen spricker upp och solen skiner över Solliden just när prisceremonin tar vid. Efter 15 års arbete med succén Ölands skördefest blir Anne Wilks officiellt utnämnd till Årets ölänning.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Nyheter • Publicerad 3 december 2012 • Uppdaterad 1 juni 2023
Anne Wilks.
Anne Wilks.Foto: 

Molnen spricker upp och solen skiner över Solliden just när pris­ceremonin tar vid. Efter 15 års arbete med ­succén Ölands skörde­fest blir Anne Wilks ­officiellt utnämnd till Årets ­ölänning.

En stor folkmassa hade samlats för att bevittna när kungen räcker över Sollidenpriset till Årets ölänning, Anne Wilks. Hans ­majestät konungen tar själv till orda med priset, en glasvas designad av glaskonstnären Olle Brozén vid Kosta Boda, i sin hand.

Annons

–?Det är väldigt roligt för mig att få överräcka det här fina priset och gratulera för dina fantastiska insatser­ under 15 år. Det är härligt, säger han.

Anne Wilks är därmed officiellt utsedd till Årets ölänning, den 32:a i ordningen. Trots att hon både har träffat kungen tidigare och är van vid stora evenemang, är hon märkbart berörd.

–?Det är så högtidligt att man inte kan förstå det. Jag tänkte hela tiden?–?varför är jag här? Vad är det som ska hända nu, berättar­ hon.

Priset instiftades 1980 på initiativ av Barometern och delas nu ut i samarbete med Sveriges Radio Kalmar. På plats befinner sig 18 av de tidigare pristagarna, inklusive kungen som fick priset år 1996. Förra årets pristagare, Anna Barke­vall, anser att Wilks är en bra efterträdare.

–?Hon är väl värd sitt pris. Hon har varit en central­ ­figur på Öland i många år, det är bara att gratulera, ­säger hon.

Till årets utnämning har det kommit över 70 nomineringar, vilket är ett nytt rekord. Gunilla Sax, Barometerns chefredaktör och ordförande för Årets ölännings jury, berättar att Anne Wilks, som har blivit nominerad vid flera tillfällen, ofta har diskuterats som tänkvärd pristagare. Hon är dock särskilt nöjd över att det blev just i år som hon fick det.

–?Det är precis rätt tillfälle­ för Anne har släppt sitt engage­mang med skörde­festen och då fungerar priset som ett stort tack till henne för alla de här åren, säger hon och understryker hur mycket positiva kommentarer juryn har fått sedan namnet offentlig­gjordes.

Svenska akademiens kanslisamordnare Odd Zschiedrich var dagens konferencier. Det uppdraget har han genomfört med bravur under lika lång tid som priset har delats ut på Solliden, det vill säga 18 år.

För musiken stod Anna Rosén på sång och Fredrik Wermelin på piano, båda två från Oskarshamn.

Oskarshamns-Tidningens chefredaktör, Gunilla Sax, fick omhänderta det vackra priset medan Anne Wilks och kungaparet hälsade på publiken.

Juryns motivering:

”Årets ölänning 2011 är Anne Wilks som med sin starka och unika drivkraft personifierat framgångssagan, den i år 15-årsjubilerande, Ölands skördefest. Genom sina otaliga besök hos näringsliv och fören ingar har hon skapat ett intresse och engagemang utöver det vanliga. Hon har outtröttligt bidragit till att göra skördefesten känd långt utanför Ölands gränser. Anne Wilks, naturmänniskan på Ullevi malm, är av hela sitt hjärta en sann Ölandsvän.”

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons