Annons
Innehåll från ICA KVANTUM FÄRJESTADEN

Lokala delikatesser från Öland – hos ICA Kvantum Färjestaden

Anders Eklöf, ICA-handlaren i Färjestaden, har blivit något av en lokalkändis genom sina Youtube-filmer som skildrar Ölands rika jordbruksliv. Passionen för det lokala gör att butiken kan erbjuda färskt lammkött, jordgubbar, potatis och bönor från ön – och mycket mer.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Han har vänt potatisar hos Sturessons, smakat ölen på Skedmosse gårdsbryggeri, klappat hönor hos Ölands ägg, berättat om hur chark och bönor blir till, liksom sådant som att Öland är kotätast i hela Sverige. Och mycket mer.

Anders Eklöf är ICA-handlaren i Färjestaden som rest runt mellan öns matproducenter och lagt ut sina besök som korta Youtube-filmer, där han visar de öländska lantbrukarnas verksamheter, berättar hur maten blir till och förklarar hur viktiga de är både för öns, men även hela Sveriges, försörjning.

”Nu finns färska, fina öländska jordgubbar i butiken ända till skördefesten i slutet av september”

– Jag brinner väldigt mycket för jordbruksproduktion och livsmedelsproduktion. Det handlar också om att bevara det öppna öländska, betade landskapet med sin unika breda biologiska mångfald. Det är ju så unikt att Södra Ölands odlingslandskap är med på UNESCO:s världsarvslista, säger Anders, som driver ICA Kvantumbutiken i Ölands köpstad sedan sex år tillbaka.

– Men att stötta det lokala handlar för oss också om att arbeta hållbart och ta ansvar för klimatet. Vi minskar ju till exempel drastiskt på mängden transporter när vi köper in lokala råvaror.

Färska, fina öländska jordgubbar finns i butiken långt in på hösten.
Färska, fina öländska jordgubbar finns i butiken långt in på hösten.

Anders har själv djupa rötter i jorden, både på både hans farfars och morfars sida var de bönder. Det har delvis bidragit till att han under sina 30 år som ICA-handlare alltid försökt gynna de lokala lantbrukarna.

– Vi ska ha lokala råvaror och för oss är det sådant som odlas och framställs på Öland. Det ska löna sig att vara lantbrukare här. Vi ska som stor aktör stötta Öland, där vi kan. Dessutom är lokal och inhemsk produktion vansinnigt viktigt för Sverige. Utan Öland skulle det till exempel inte finnas svenska bönor i landets butiker!

För bönor kan bara odlas på Öland och Gotland, konstaterar han. Men i hans ICA-butik hittar kunderna också produkter från Sturessons potatis, Mysinge kött, Ölands Örtagård, Skedemosse gårdsbryggeri, Ölands ägg, Arontorps kroppkakor, korvar i olika sorter och salami i lösvikt från Rosas chark, och mycket mer.

Bönor kan bara odlas på Öland och Gotland, säger Anders Eklöf.
Bönor kan bara odlas på Öland och Gotland, säger Anders Eklöf.

Men det finns ett till skäl att han valt att ha ett stort lokalt sortiment:

– Solen, vinden och Alvaret ger öländska råvaror en unik smak som du inte hittar någon annanstans, säger Anders, som arbetar här tillsammans med femtio medarbetare.

Faktum är att engagemanget för det lokala har skapat något av en hype kring butiken. Det är inte ovanligt att kunder kommer långväga ifrån.

– Det finns många som vill ta del av de lokala råvarorna. Då är vi på ICA Kvantum en naturlig plats att besöka, eftersom vi samlar så mycket under vårt tak.

”Solen, vinden och Alvaret ger öländska råvaror en unik smak som du inte hittar någon annanstans”

Totalt finns mellan 25 och 30 lokala leverantörer i butiken. När det gäller utbudet av de berömda öländska jordgubbarna har en smärre revolution skett de senaste två åren, berättar han.

För medan gubbarna traditionellt alltid varit som störst till midsommar och sedan slut i augusti – och kunderna då fått hålla till goda med frysta – finns nu färska, fina jordgubbar i butiken ända till skördefesten i slutet av september.

Det började med ett odlarexperiment.

– Odlaren testade en ny, uthålligare jordgubbssort från Tyskland. Ingen visste om den skulle klara sig här och överleva vintern, men det gjorde den med råge. Det som hänt är fantastiskt!

Framöver kommer det hända saker i den cirka 2 000 kvadratmeter stora ICA Kvantumbutiken, som skapar ännu bättre förutsättningar för att lyfta det lokala sortimentet, säger Anders.
Framöver kommer det hända saker i den cirka 2 000 kvadratmeter stora ICA Kvantumbutiken, som skapar ännu bättre förutsättningar för att lyfta det lokala sortimentet, säger Anders.

Butiken kan också erbjuda en högst ovanlig produkt: Färskt lammkött året om.

– Vi har givetvis lokalproducerat färskt lamm 365 dagar om året. Jag har försökt med det i flera år utan att lyckas, förrän jag kom till Öland. Jordsläta gård mitt på Öland gör det möjligt. Och kunderna vet att vi alltid har lamm, så de kan planera sin middagsmeny efter det.

”Utan Öland skulle det inte finnas svenska bönor i landets butiker”

Men engagemanget för ön och dess invånare sträcker sig längre än så. ICA-butiken i Färjestaden sponsrar idrott på ön, däribland innebandyklubben FBC Kalmarsund och fotbollsklubben Färjestadens GoIF.

– Vi riktar oss alltid mot barn och unga och deras möjligheter att må bra och ha en bra hälsa. De är vår framtid och idrotten är en fantastisk möjlighet att växa, oavsett vem du är och var du kommer ifrån.

Butiken arbetar också ihop med ICA Stiftelsen, dels med Aja Baja Cancer som hjälper familjer som har det tillfälligt tufft ekonomiskt, dels med Kompis Sverige som erbjuder kostnadsfria sociala aktiviteter mellan nya och etablerade svenskar; Matiga möten på Öland.

Framöver kommer det hända saker i den cirka 2 000 kvadratmeter stora ICA Kvantumbutiken, som skapar ännu bättre förutsättningar för att lyfta det lokala sortimentet. Exakt vad väljer Anders att hålla hemligt än så länge. Han ler brett och säger:

– Jag kan lova att vi kommer bli ännu bättre på det lokala. Vi är en riktig mataffär, det ska vi fortsätta vara.

ICA Kvantum Färjestaden

Vad: Erbjuder fina färskvaror och lokala delikatesser såväl som prisvärd vardagsmat, både i butik och online.

Var: Ölands köpstad.

Öppet: 07–22.

Här kan du läsa mer om ICA Kvantum Färjestaden

Annons
Innehåll från ICA KVANTUM FÄRJESTADEN

Läs mer:

Bjud in till vårbuffé – med öländska smaker

Annons
Innehåll från ICA KVANTUM FÄRJESTADEN

Läs mer:

ICA-handlaren med hjärta för de öländska smakerna

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se