unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Anders Enström: När stoltheten såras vaknar engagemanget

Flytta universitetet till hamnen, skissa på ett hotell som skymmer slottet eller sparka Henrik Rydström på ett ovärdigt sätt. Så skapas engagemang i Kalmar.
Henrik Rydström fick inte fortsatt förtroende som tränare – en stor sak för hela Kalmar.
Henrik Rydström fick inte fortsatt förtroende som tränare – en stor sak för hela Kalmar.
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Förra veckan var en av de hetaste som uppmätts i Barometerns digitala kanaler. I nyhetsappen, MinBarometern, som vi lanserade i maj blev det nytt sidvisningsrekord. Av veckans åtta mest lästa artiklar handlade sju om Henrik Rydström. Eller snarare om på vilket sätt Kalmar FF lät meddela att man klippt banden med den ikoniske spelaren, lagkaptenen, tränaren. Via ett kyligt pressmeddelande klockan 21.40 en söndagskväll.

– Jag visste inte att Henke var gud, sa den mest kritiserade styrelseledamoten Richard Teern.

En dyrbar okunskap skulle det visa sig. Henrik Rydström har genom sina 25 rödvita år blivit en symbol för det Kalmar FF som medlemmar, fans och kalmarbor upplever att man äger tillsammans. Det var inte bara Rydström som förminskades med det kalla pressutskicket, det var alla andra som hejar och bryr sig eller till och med älskar sitt rödvita lag. Den som sparkar på Rydström sparkar också på Kalmars gemensamhet. Den som sårar Kaptenen sårar också staden.

Ungefär som när det ritas på ett bombastiskt hotell som skymmer slottet för den som promenerar på Kvarnholmen. Eller när en svart låda ska byggas mitt i stadsparken. Eller när universitetet ska flyttas till hamnen.

Då tänder det till. Vad gör ni med vår stad!?

Vilket i grunden är något positivt. Engagemang föder engagemang. Det gemensamma blir tydligare. Vi blir ännu mer vi. Oavsett om det som väckt reaktionen blir av eller inte. Det verkar som KFF snabbt insåg vilka krafter man triggat igång. De snabba avhoppen från Teern och ordförande Johan Assarsson visade att man insett allvaret, och med den rekordsnabba rekryteringsprocessen av Magnus Pehrsson hoppas man snabbt flytta fokus från Rydström-gate till säsong 2019.

Magnus Pehrsson verkar också medveten om läget, att tränaruppdraget inte bara handlar om att hantera spelarna, utan också det lokala engagemanget. Kalmars stolthet.

– Min roll är att skapa ett fotbollslag som skapar samhörighet, engagemang och positivitet. Vi ska göra något riktigt positivt för 2019 för det tror jag att Kalmar och Kalmar FF mår bra av, sa han på tisdagens presskonferens.

Återstår att se om fansen är lika snabba att förlåta och gå vidare.

quote
Barometern ska erbjuda en arena där diskussionen kan föras i respektfull ton.
Supportrarna reagerade kraftfullt och fördömande mot KFF-styrelsen när Rydströms öde meddelades i ett kort pressmeddelande sent en söndagskväll i november.
Supportrarna reagerade kraftfullt och fördömande mot KFF-styrelsen när Rydströms öde meddelades i ett kort pressmeddelande sent en söndagskväll i november.

Barometerns roll? Att spegla och ibland också bidra till engagemanget. Att lyfta olika perspektiv, göra åsiktsskillnaderna synliga, att analysera och driva frågorna framåt. Att ge läsarna argument för fikarum och familjemiddagar. Och kanske viktigast av allt: Att erbjuda en arena där diskussionen kan föras i respektfull ton. Precis så har sportredaktionen jobbat. Visst, kritiken mot KFF från våra egna krönikörer har emellanåt varit hård. Men då har kritiken alltid gällt uppdraget, saken – inte personen som sådan.

I sociala medier gäller tyvärr många gånger det omvända. Mindre sak, mer person. Och oavsett hur okänsligt KFF:s styrelse hanterade utfasningen av Rydström så förtjänar ingen det hat, de påhopp och kränkningar som framförts på twitter och facebook. Engagemang som kanaliseras på det sättet leder inte till något bättre, det skapar bara förakt – och rädsla. För vem vill i förlängningen ta på sig ett ansvar för det gemensamma om insatsen innebär hat och kränkningar mot den egna personen, där barn och anhöriga kan drabbas i andra led?

Kanske är det veckans absolut viktigaste fråga.