unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

 1. Avdelningararrow-down
 2. Orterarrow-down
 3. E-tidning
 4. Söksearch
 1. Tjänsterarrow-down
 2. Annonseraarrow-down
 3. Tipsa oss!
 4. Kundcenter

Från ”Kallis” och Big Ben till Kackelstugan – spana in läsarnas kreativa pepparkaksbyggen

Stort tack alla ni som skickat in bilder på era pepparkaksbyggen till oss. Ni imponerar verkligen med er kreativitet och era kluriga pepparkakshus. En väderkvarn i pepparkaka, pepparkaksbyar, pepparkakskyrkor och miniatyrer av bland annat Kackelstugan, Tripp Trapp Trull-husen i Kalmar, Kallbadhuset ”Kallis” i Borgholm, Vasilijkatedralen i Moskva och Big Ben i London. Allt hittar ni i vårt stora bildspel.
Kolla in vårt stora bildspel med en lång rad kreativa pepparkaksbyggen från våra läsare. Stort tack alla ni som skickat in bilder.
Kolla in vårt stora bildspel med en lång rad kreativa pepparkaksbyggen från våra läsare. Stort tack alla ni som skickat in bilder.
25 bilder
Tomas Svensson berättar att han blev inspirerad av sin dotters utbildningsresa till Nepal och de fantastiskt fina tempel som finns där! ”Tänkte att ett tempel måste gå att göra som ett pepparkakshus. Och här är resultatet”, skriver han.
Ingrid Jonsson har skickat in en bild på en fin pepparkakskyrka och berättar: ”Jag och mitt barnbarn Emma har gjort pepparkakshus inför jul i många år. Årets har vi tänkt oss ska vara en luciamorgon i en kyrkby med kyrka, prästgård och klockargård.”
Familjen Sjöberg köpte nyligen en släktings 50 år gamla BMW R60. Mamma Lisa tyckte att det kunde bli årets pepparkaksprojekt att bygga den., ”Det går inte, sa jag, men kunde inte släppa det. Dagen efter skalade vi upp en bild ur originalhandboken och gjorde mallar efter den”, berättar Lasse Sjöberg. Efter en del pyssel och några brännblåsor (från smält socker) så stod hojen i pepparkaka klar.
Mycket förberedelser krävdes när familjen Sjöberg skulle bygga en miniatyr av en 50 år gammal BMW R60. Lasse, Lisa, John och Jesper heter bagarna bakom bygget.
”Årets pepparkakshus fick temat kråkslott. Så här blev det!”, hälsar Helena Nyholm.
”Då vi är en familj om fyra som ursprungligen kommer från Kalmar/Öland men som nu bor på Lidingö byggde pappan och barnen i familjen en väderkvarn då längtan till Öland alltid är stor.” Mästerbagarna bakom bygget är Lill, sex år, Beppe, tre år och deras pappa Kalle Linder.
Marie Wyckman har byggt Big Ben i London tillsammans med sina söner, Olle 11 år, och August, 8 år. Tidigare har Oskarshamnsfamiljen byggt Eiffeltornet och sitt eget hus bland annat.
Emelie Östman har skapat sin arbetsplats under sommarhalvåret, nämligen Kackelstugan i Västra Sörby på Öland.
Emelie Östman som skapade sin arbetsplats Kackelstugan i pepparkaka (se bilden intill) byggde även ett vanligt pepparkakshus. Så här mysigt blev det.
Moa och Trixie Selldén har gjort en pepparkaksminiatyr av Borgholms Kallbadhus, ”Kallis”. Ifjol byggde de Borgholms kyrka som de sedan skänkte till kyrkan. Systrarna är från Borgholm och tycker det är extra roligt att bygga just byggnader från Borgholm.
Här är årets pepparkakshus designat, byggt och dekorerat av familjen Gashi i Kalmar. Pepparkaksbygget består av tre byggnader, en godisaffär, ett bageri och ett växthus som avspeglar familjen Gashis kombinerade intressen. Familjen Gashi består av: Anna, Hashim, Nelli och Edvinn.
”Nu tuffar vi emot jul och glädjen att få vara tillsammans”, skriver Ann-Louise från Färjestaden som byggt både ett pepparkakshus och ett pepparkakståg.
”Nu tuffar vi emot jul och glädjen att få vara tillsammans”, skriver Ann-Louise Elling som byggt både ett pepparkakshus och ett pepparkakståg.
”Mitt pepparkakshus är i år ett växthus. Fönstren är gjorda av gelatinblad som skapar ett mysigt sken! Nu saknas bara lite granris runtomkring”, skriver Ebba Nilsson Walldén.
Denna by av pepparkakshus är byggd av Jasper och Ewelina Hulthén, 6 och 3 år gamla. De har byggt husen i byn tillsammans med sin mamma och farmor. I byn bor busige Nisse som varje natt har hittat på något nytt konstigt bus.
Susanne Klaesén och hennes dotter Kajsa brukar bygga någon form av pepparkakshus tillsammans. I år blev det en kyrka och inspirationen kom från tre olika kyrkor som de satte samman till en enda kyrka i pepparkaka.
När kusinerna Bolin-Karlsson har sin traditionella familjedag brukar det generera i en pepparkakshusby. I år blev det en väderbiten, sönderblåst lada som änglarna och kaninerna har tagit över en bit ifrån övriga byn. De duktiga pepparkaksbagarna heter Lisa, Ellen och Agnes.
Denna julmysiga pepparkaksby har Veronica Forsberg i Vimmerby byggt.
Catarina Wiiks familj har skapat Uppsala domkyrka i pepparkaka. Dottern Sanna flyttade till Uppsala i höstas för att studera på SLU, så därför valde familjenatt bygga något med anknytning till staden.
”Vi har försökt att bygga vårt egna hus som pepparkakshus. Taket gick sönder under ett lyft så det fick lagas en extra gång. Roligt pyssel men inte helt lätt,” hälsar familjen Artebrant.
Döttrarna Frida och Sara har skickat in en bild på sin mamma Lena Sturessons pepparkaksby. ”Hon blir bara bättre och bättre år för varje år”, hälsar de.
Här är en pepparkakskyrka tillverkad av 12-årige Alfred Karlsson i Ruda. Vänliga hälsningar Alfreds mormor Anita
Julia Hammare och hennes pappa Lars Hammare har som tradition att varje år göra en ny pepparkakskonstruktion. De har byggt alltifrån flygplan till Tower bridge i London. Årets hus är ej färdigt ännu så därför blir det en bild från 2018 då far och dotter byggde Vasilijkatedralen i Moskva.
Hanna, Emma och Annika bor i Kalmar och samlas varje år för en pepparkakshusdrabbning. Temat är alltid lokalt och i år stod Tripp Trall Trull-husen på Fiskaregatan klara efter fem timmar och ”blod, svett och tårar”, hälsar de.
Tripp Trapp Trull-husen i Kalmar i pepparkakstappning. För idé, produktion och konstruktion står Kerstin Löfberg i Algutsrum.
enlarge

Här ser ni en liten filmsnutt av Emelie Östman som byggt Kackelstugan på Öland i miniatyr.

Följande pepparkaksbyggare får ett pris som tack i brevlådan:

Två biljetter till sommarens föreställning av Krusenstiernska teatern:

• Moa och Trixie Selldén som byggt kallbadshuset ”Kallis”.

• Familjen Sjöberg som byggt en motorcykel i pepparkaka.

• Emelie Östman som byggt Kackelstugan.

Två trisslotter skickar vi till:

• Familjen Wyckman som byggt Big Ben.

• Hanna, Emma och Annika som byggt Tripp Trapp Trull-husen.

• Helena Nyholm som byggt ett kråkslott

• Julia och Lars Hammare som byggt Vasilijkatedralen.

Läs mer