Musikprofilen tror på branschens framtid

Kalmar Artikeln publicerades
Entreprenören Andreas Carlsson är en av Sveriges största låtskrivare. Dessutom driver han i dag en musikskola i Tingsryd. Att hängivet brinna för sina idéer är enda vägen till framgång, säger han.
Foto:Anders Johansson
Entreprenören Andreas Carlsson är en av Sveriges största låtskrivare. Dessutom driver han i dag en musikskola i Tingsryd. Att hängivet brinna för sina idéer är enda vägen till framgång, säger han.

Mod, verklighetsfrånvänd tro på sig själv, handlingskraft och nyfikenhet. Fyra ledord som fick musikentreprenören Andreas Carlsson att lyckas med sina drömmar.

På tisdagen gästade han Kalmar under Linnéuniversitetets Global Entrepreneurship Week och Andreas Carlsson berättade om sin totala hängivelse att lyckas inom musiken.

Nästan på vinst och förlust åkte han som 20-åring över till Los Angeles och knackade på dörren till Chicaco-legenden Bill Champlins hus. Han fick komma in, spela några ackord på gitarren – och erbjöds ganska snart att bo i Champlins hus.

– Det handlade inte om att jag var en duktig gitarrist. Han såg mina ögon, att jag glödde. Det betyder mer än talang, berättar Andreas Carlsson.

  Tio år senare hade Carlssons låtar sålts i 150 miljoner exemplar, fyra låtar hade legat etta på Bilboardlistan. Han hade blivit årets låtskrivare i USA och var en stor del av det fenomen som under 1990-talet benämndes som det svenska musikundret.

  Men framgången har bytt skepnad. Senaste åren har skivbolagen konkurrerats ut av den nya öppna världen på internet. Branschen är helt annorlunda – men inte nödvändigtvis sämre, enligt Andreas Carlsson.

  – Raset för musikbranschen är en paradox. Det öppnas samtidigt otroligt många möjligheter eftersom alla är jämlika på nätet. Du kan nå en miljonpublik från ditt eget sovrum, säger han.

  Tror du att det svenska musikundret är över?

  – Svenska musikundret har kanske bara börjat. Musikskapare är kreatörer och det är kreatörerna som skapar förändring. Musikbranschen omsatte 40 miljarder dollar på ett år när den var på topp – nu omsätter youtube 40 miljarder dollar på ett kvartal. Och musiken står för 87 procent av innehållet på youtube. Möjligheterna är enorma.

  Samtidigt jobbar Andreas Carlsson för att förbättra villkoren för dagens artister och kreatörer.

  – Vi måste göra något åt upphovsrätten. Den har inte förändrats sedan 1988 och behöver följa med sin tid.

  Fakta

  Andreas Carlsson

  Ålder: 42.

  Familj: En son tillsammans med Hannah Graaf.

  Bor: Hollywood och Stockholm.

  Karriär: Uppväxt i Tingsryd. Upptäcktes av Denniz Pop på Cheiron Music 1996 där Andreas fick börja skriva musik för många stora artister – bland annat Britney Spears, Westlife, Backstreet Boys och Celine Dion. Blev känd för den breda publiken som jurymedlem i TV4-programmet Idol mellan 2008 och 2011. Startade 2013 friskolan Academy of Music and Business i Tingsryd.

  Visa mer...