Annons
Insändare

INSÄNDARE: ”Anta förslaget om språktest inom omsorgen i Kalmar”

I de allra flesta yrken krävs en viss nivå på språkkunskap för att kunna utföra arbetsuppgifter. Det gäller över allt även internationellt. Det är med förvåning man tar del av Kalmar kommuns inställning till det rimliga kravet inom omsorgen. Socialdemokraterna är i styrande ställning med stödpartier. Politik ska inte hindra att sunt förnuft kommer till medborgarnas nytta.
Insändare • Publicerad 27 april 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"I de allra flesta yrken krävs en viss nivå på språkkunskap för att kunna utföra arbetsuppgifter”, skriver skribenten.
"I de allra flesta yrken krävs en viss nivå på språkkunskap för att kunna utföra arbetsuppgifter”, skriver skribenten.Foto: Johanna Eriksson

I tidningen Barometern i veckan fanns en artikel om förslag från oppositionen att inför språktest för omsorgspersonal. Förslaget avvisades av nämndordföranden Michael Ländin (S), att det inte var aktuellt. Det är märkligt att Ländin avfärdade förslaget med tanke på att IVO har kritiserade Mörbylånga kommun på denna punkt, om brister i språkkunskap inom omsorgen.

I samma tidning kunde man, 22 februari, läsa följande om kritiken mot Mörbylånga kommun. ”Enligt IVO är bristande kunskaper i svenska en del av kompetensbristen, som kan leda till missförstånd och fel vård. Språkkunskaper och förmåga att kommunicera både muntligt och skriftligt är en förutsättning för patientsäkerheten.”

Annons

Det borde vara uppenbart för var och en som är ansvarstagande att just språkkompetens är en förutsättning för kunna utföra sitt arbete professionellt. Utifrån de återgivande artiklarna tycks Ländin har brister i sitt ansvarstagande som nämndordförande. Utöver påtalad bristande språkkompetens inom omsorgen som IVO framför har Transportstyrelsen i veckan utfärdat, ”Meddelande ifrån Transportstyrelsen om luftfart (MFL)”, att fordonsförare på flygplatsers manöverområde sedan 7 januari 2023 ska medföra intyg på att de har kunskap i svenska på minst en operativ nivå. Kraven på ytterliga språkkompetens i engelska införs 2026, meddelar myndigheten.

Mot denna sammantagna bakgrund är det både rimligt och ansvarstagande att anta förslaget om språktest inom omsorgen i Kalmar kommun. Förnuftet bör tala mot partiideologi och andra anledningar som förblindar politiska beslutsfattare.

C Petersson

Annons
Annons
Annons
Annons