Annons

"Visa att ni menar allvar med ambitionerna för djurvälfärd”

Replik i debatt om kycklinguppfödning, tidigare inlägg 10 november.
”Svensk Fågels företrädare frågar sig vem som köper annan kyckling än den som deras medlemmar säljer. Djurens Rätt anser att en desto viktigare fråga är: Hur har kycklingen haft det under uppfödning, transport och slakt?”
Debatt • Publicerad 16 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi står alltid på djurens sida och vill därför främja den växtbaserade produktionen och konsumtionen, samtidigt som vi vill stärka djurskyddet.”
"Vi står alltid på djurens sida och vill därför främja den växtbaserade produktionen och konsumtionen, samtidigt som vi vill stärka djurskyddet.”Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Både företag och offentliga aktörer efterfrågar ett starkare djurskydd för kycklingarna. Men fram tills nu har det inte funnits några valmöjligheter. 99 procent av allt kycklingkött som produceras i Sverige är från turbokycklingar som trängs i stora hallar i sin egen avföring, utan någon berikning eller möjlighet att vistas utomhus. Valmöjligheterna i flera andra europeiska länder är större, då djurvälfärdsinitiativ lett till att bättre produktionsformer fått ta marknadsandelar.

När Upphandlingsmyndigheten initierar möjligheter för upphandlare att ställa högre djurskyddskrav, behöver aktörer som Svensk Fågel hänga med. Det måste finnas möjligheter att föda upp kycklingar som inte får rörelsestörningar. Och det måste finnas fler möjligheter till gott om utrymme och utevistelse. Det är precis detta initiativet European Chicken Commitment handlar om och som allt fler företag anammar i Sverige och EU.

Annons

Djurens Rätt har sedan många år tillbaka en god dialog med företag, myndigheter och seriösa branschorganisationer för att förbättra villkoren för djuren. Vår övertygelse är att det är viktigt att förslag på konkreta djurskyddsåtgärder diskuteras av många parter. Tyvärr går det att läsa Svensk Fågels debattinlägg som att de vill lägga locket på.

Svensk Fågel insinuerar i sitt debattinlägg att Djurens Rätts deltagande i arbetsgrupper om djurskyddsfrågor försvårar arbetet. Med våra 50 000 medlemmar är vi Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. Vi står alltid på djurens sida och vill därför främja den växtbaserade produktionen och konsumtionen, samtidigt som vi vill stärka djurskyddet. Vi är övertygande om att allmänheten håller med oss om att det behövs någon som har huvudfokus på djurens bästa i samtal med myndigheter.

Kycklingindustrin behöver möta upp den stora efterfrågan som finns på produktion i enlighet med European Chicken Commitment. Mot bakgrund av den senaste veckans avslöjanden om djurplågeri i svenska kycklingfabriker så torde en viss ödmjukhet finnas hos Svensk Fågel inför den egna branschens utmaningar. Vi behöver omgående höja den anmärkningsvärt låga miniminivån för hur kycklingar får behandlas i Sverige idag. Det sker genom ansvarstagande och konkreta åtgärder, inte genom att försöka tysta de röster som påtalar problemen.

Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt

Anna Harenius, sakkunnig etolog Djurens Rätt

Annons
Annons
Annons
Annons