Rydström: "Tror Malmö FF hade behövt mig"

Nyheter • Publicerad 9 mars 2010
Foto: 

Kalmar FF:s mittfältare och lagkapten Henrik Rydström , 34, svarar på frågor som ni läsare har mejlat in till 90 röda minuter. Resterande frågor och svar kommer att presenteras under torsdagen.

Vad har du för tankar om fortsatt jobb i Kalmar FF efter att din aktiva karriär är över?

- Jag vet faktiskt inte riktigt. Just nu har jag mina tankar på spelarkarriären och vi får se vilka tjänster som är möjliga för mig när jag väl lägger av.

Du spelar allsvensk fotboll, är lärare, skribent och bloggar. Hur får du egentligen tiden är att räcka till?

- Som fotbollsspelare har man tämligen mycket tid att förfoga över. Jag är förvånad att inte fler utnyttjar det till att förkovra sig. Och allt jag sysslar med gör jag i regel hemifrån och då blir det inget tidsslöseri och jag kan göra det när det passar mig utifrån mina förutsättningar. Sedan är jag kanske en tämligen effektiv man. Det enda jag inte kompromissar med är min tid med Tuva. Jag skriver när hon somnat.

Du skrev nyligen under ett nytt tvåårskontrakt. Hur resonerade du kring en förlängning och kan du tänka dig spela i Kalmar FF karriären ut?

- Klart jag kan tänka mig att spela i Kalmar FF karriären ut! Det är det som är tanken. Två års förlängning (med 2010 betyder det tre år till) känns lagom. Jag vill spela så länge det bara går, det är ett liv få förunnat.

Varför är Kalmar FF:s spelare i allmänhet och Petter Wastå i synnerhet så svårflörtade? Tror aldrig Petter visat någon reaktion när klacken till exempel ropar "Petter vinka..."

- Det vet jag inte. Wastå är kanske bara fokuserad? För egen del har det alltid varit viktigt att ropa till mig de andra för att tacka klacken efter matcher. Vi är i allmänhet djupt tacksamma för stödet!

Vad tycker du behövs förbättras under Kalmar FF:s hemmamatcher för att öka stämningen?

- Framför allt behöver Kalmar FF bli bättre på att marknadsföra matcherna. Att se till att hela staden VET att det är en hemmamatch, det ska inte undkomma någon. Och sedan skapa en merkänsla utöver matchen, att man vet att man är nöjd när man lämnar arenan.

Fyra segrar på åtta träningsmatcher. Är du nöjd med det? Vilken match har varit bäst respektive sämst under försäsongen?

- Någorlunda nöjd. Jag tycker FCK-matchen var helt okej, liksom första halvlek mot Åtvidaberg, AIK-matchen och bitar av HBK-matchen. Elfsborg i Marbella var bottennappet.

Du kan emellanåt starta en del anfall genom att slå passningar till rätt spelare som i sin tur bygger upp anfall från mitten. Men hur är din roll i laget, får du offensivt följa med upp i anfallen, kontringarna och gör du det ofta tycker du?

- Jag är en länkspelare. Jag länkar alltså ihop vårt spel och våra lagdelar. Och ofta hittar jag offensiva instick bakom motståndarnas mittfält, vilket är en förutsättning för att vi ska skapa målchanser. Den aspekten av mitt spel bommar många. Sedan är jag ju ofta skölden framför vår backlinje och då blir det naturligt att jag inte är framme och avslutar. Men jag tror att Viktor, Rasmus och nu Tobbe Eriksson och Sobralense tycker att det är rätt skönt att ha mig bakom sig, då vet de att de kan ösa på framåt, jag täcker för dem.

För andra året i rad blev du framröstad av de allsvenska spelarna till "allsvenskans största galning". Vad har du att säga till ditt försvar? Vem tycker du själv är galnast i allsvenskan?

- Försvar? Jag tycker det i grunden är en positiv utmärkelse. Vi behöver fler galningar i laget. Jag röstade på James Keene.

Varför har din ständiga vapendragare Tobias Carlsson slutat blogga på Barometern?

- Det vet jag inte riktigt. Tror han ville ha en paus. Och så har han ju Leo-bloggen...

Hur ska Kalmar FF hålla sig i toppen av allsvenskan även i framtiden förutom med hjälp av arenans förverkligande?

- Genom att göra mycket av lite. Och fortsätta ha en så stabil grundstomme som vi har idag, det gör att nytillkomna lättare kan prestera.

Vad tycker du om att göra när du inte spelar och tränar fotboll?

- Läsa, skriva, fika, spela TV-spel, ha Tuva omkring mig, djupandas, fundera på tänkvärdheter.

Du har sagt i någon intervju att du inte kan tänka dig att spela för något annat lag än Kalmar FF. Men om du tvingas välja, vilken allsvenskt lag skulle då ligga närmast till hands?

- Tror Malmö FF hade behövt mig.

Hur nära var det att du hamnade i AIK 2008?

- Nja, Nanne slängde genast fram en kontraktsförlängning och jag skrev lydigt på.

Hur ställer du dig till tanken om att vara tränare för Kalmar FF tillsammans med Andreas Thomsson i framtiden?

- Ytterst positiv. Thomsson är en legendar.

I lördags lämnade Bojan Djordic TV4:s studio efter Supercupfinalen. Han tyckte tydligen att frågorna var lite väl obekväma. Har du förståelse för honom eller var det bara ett spel för galleriet?

- Jag tycker att det var ett löjligt agerande. Ingen anklagade ju honom eller AIK för att ha gjort fel och det är klart att man måste kunna diskutera en situation som avgjorde matchen. Antar dock att det var andra orsaker än just frågeställningen som fick honom att lämna studion. Han kanske inte gillar Blåvitt.

Finns det några tendenser till att det kommer in eller finns andra spelare i laget/truppen som har den egenskapen du tycks ha för laget, nämligen att ge lagkamraterna energi under matcherna, visa att man som lag inte går med på att bli orättvist bedömda, störa motståndarnas uppspel o.s.v.

- Nja, jag tror nog att de andra räknar med att jag tar den biten. Och det gör jag ju gärna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.