Fenomenet Fotboll - vardagshjältar, fotbollsnördar och hundra år med Kalmar FF

Nyheter • Publicerad 16 mars 2010
Foto: 

Hallå där...

Monica Krook Appelqvist , chef för publika enheten på Kalmar Läns museum, inför öppnandet av Fenomenet Fotboll - vardagshjältar, fotbollsnördar och hundra år med Kalmar FF.

Hur är känslan inför öppnandet?

- Min känsla är - äntligen! Vi har jobbat med utställningen i över ett år nu och äntligen är det dags för oss att visa upp vår arena när kulturen får möta fotbollen. I morgon blir det förhandsvisning för ett 30-tal speciellt inbjudna gäster, där även spelarna i Kalmar FF kommer att vara på plats. På torsdag klockan 14:00 slår vi upp portarna för allmänheten.

Hur föddes idén med en utställning om Kalmar FF?

- Jag träffade KFF:s marknadschef Staffan Roth redan 2008 för att diskutera en interaktiv utställning med den rätta känslan för fotboll och Kalmar FF. Eftersom vi är bra på historik så utmynnade det i ett unikt avtal där vi för första gången har en utställning som helt och håller vänder sig till externa aktörer. Fotbollens betydelse i stort, fenomenet fotboll som helt enkelt berör alla i samhället. Det är själva idén med utställningen.

Berätta lite kort om utställningen?

- Det är en fotbollsarena med en supporterpub, korvkiosk, läktare, privata föremål, där vi även kommer att visa nostalgifilmer från SVT. Det blir berättelser om fotbollens ursprung, damerna, supportrarna och förutom utställningen blir det även en tidning. Vi har även fått in massvis med nostalgiprylar från FF-supportrar boende i bland annat Malmö, Lund och Stockholm. Dessutom har vi själva lånat in prylar från Svenska fotbollförbundet och hos Kalmar FF själva. Jag hoppas att alla som kommer och besöker oss ska förföras av fotbollen i stort, fördjupas av kunskapen och förundras av upplevelsen med sporten.

Vad har Kalmar FF betytt för dig personligen?

- Kalmar FF förenar alla på något sätt, så även för mig. Det är ett lokalt fenomen oavsett om man gillar fotboll eller inte. Sedan har jag fått träffa många trevliga människor under arbetet med utställningen, människor som brinner för fotboll och som man jag säkert aldrig träffat annars.

Till sist, vad önskar du dig mest just nu?

- Att det blir en trevlig invigningsfest i morgon och att många upptäcker och besöker utställningen framöver. Oavsett om man är en kepsgubbe, knatte, eller kulturtant.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.