Annons

"Det är viktigt att man kan verka i både majoritet likväl som i opposition”

Replik i debatt om kommunpolitik i Nybro, tidigare inlägg 19 oktober.
”Ska man argumentera i sakfrågan om den politiska organisationen i Nybro är bra att titta på hur det sett ut under de tre senaste mandatperioderna.”
Debatt • Publicerad 24 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi hoppas innerligt att den politiska debatten i Nybro kommer hålla mycket högre nivå resten av mandatperioden.”
"Vi hoppas innerligt att den politiska debatten i Nybro kommer hålla mycket högre nivå resten av mandatperioden.”Foto: Anna Mi Matzén

Senast Nybro hade majoritetsstyre var det 2012. Då lämnade Moderaterna rollen som oppositionsparti mitt under pågående mandatperiod och klev i stället in i majoriteten för att skapa ett stabilt politiskt styre i Nybro under de tuffa åren vi då hade framför oss. Man lämnade dock inte över rollen som oppositionsråd till de partierna som blev kvar i opposition, utan oppositionen blev helt utan rådspost.

2020 var det dags igen, då bytte åter Moderaterna sida mitt under en mandatperiod, denna gång tillsammans med Liberalerna och denna gång för att slippa ta ansvar. De båda partierna gick över till opposition men valde att behålla fyra ordförandeposter och lämnade denna gång det kvarvarande styret utan ordförandeklubban i dessa nämnder och styrelser. Detta utan att kommunfullmäktige fick någon chans att tycka till i frågan.

Annons

Utifrån årets valresultat och för att historien inte ska upprepa sig föreslår vi en förändring av den politiska organisationen för att skapa förutsättningar för att det politiska styret ska fungera under hela mandatperioden. Förändringen görs för att få till en långsiktig och hållbar styrning.

Att styra i minoritet gör att varje beslut måste förhandlas enskilt och det är svårt att hålla ihop helheten. Det gör också att man kanske inte fattar nödvändiga (politiskt impopulära) beslut, vilket kan få förödande konsekvenser för kommunens utveckling. Det har Nybro inte råd med.

Det vi föreslår finns i många kommuner. För oss är det viktigt att man kan verka i både majoritet likväl som i opposition. Vårt förslag innebär att KSO får 90 procent av ett riksdagsarvode och att 1:e och 2:e vice ordförande får 70 procent vardera av KSO:s arvode.

I nämnderna får 1:e och 2:e vice ordförande ungefär 6 400 kronor/månad. Därmed är vår bedömning att det finns goda möjligheter att verka i opposition i Nybro även i framtiden – om man vill.

Blå union för Nybro sänker sig riktigt lågt när man går till personangrepp och påstår att det är bristande kompetens som är orsaken till förändringen av organisationen. Detta speglar snarast kompetensen på dem som författat artikeln. Vi hoppas innerligt att den politiska debatten i Nybro kommer hålla mycket högre nivå resten av mandatperioden, för det är vi säkra på att väljarna vill.

Martina Aronsson (S)

Bodil Johansson (C)

Annons
Annons
Annons
Annons