Annons

"Låt ekoparkerna vara!”

Ekoparker
”Den senaste månaden har debattartiklar som berör skogsbruket varit införda i Barometern. Vissa skribenter svingar brett och angriper skogsbruket med flera märkliga argument.2
Debatt • Publicerad 27 februari 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Skogsbruk och friluftsliv står inte i motsats till varandra. Det finns en övertro på att naturturism ska ersätta landets basnäringar.”
"Skogsbruk och friluftsliv står inte i motsats till varandra. Det finns en övertro på att naturturism ska ersätta landets basnäringar.”Foto: Mikael Eklund

Generellt häpnar man över okunnigheten om hur skogsbruk bedrivs idag. Skogsbruket använde fenoxisyror mot lövsly på 70-talet men det är 40 år sedan metoderna förbjöds! Numer sker ett målmedvetet miljö- och naturvårdsarbete av skogsägare och skogsföretag, ofta i samråd med myndigheter och certifieringsorgan som PEFC/FSC. Att jämföra skogsskövling i Amazonas med dagens skogsbruk i Sverige faller på sin egen orimlighet.

Vi har år efter år avverkat och återplanterat i naturliga kretslopp och bidragit till att lyfta Sverige från fattigdom till rikedom. En framgångssaga där skogen från sin forwardposition fortsätter bidra när oljebaserade material fasas ut och fler hållbara bostäder i trä ska byggas.

Annons

Självklart finns mer att göra för att värna biologisk mångfald, pröva nya frivilliga skydd- och hänsynsformer och ta tillvara alla nyttigheter skogen rymmer. Det pågår ett ständigt förbättringsarbete.

Mats Blomberg, skogsmästare och tidigare näringspolitisk samordnare på Södra.
Mats Blomberg, skogsmästare och tidigare näringspolitisk samordnare på Södra.Foto: Privat
”Kalmar län är ett skogslän. Här finns sågverk, en massaindustri av världsklass och engagerade skogsägare och företag. Det är en resurs för länets utveckling för arbete och bioekonomi.”
Mats Blomberg, skogsmästare och tidigare näringspolitisk samordnare på Södra.

Viljan och kunskapen finns. Nya skonsamma avverkningsmetoder prövas. Dagligen tar skogsägare, fältpersonal, skogsentreprenörer med flera tusentals positiva miljöbeslut. Den svenska modellen bygger på förtroende till deras kunskap och egna ansvar.

Kalmar län är ett skogslän. Här finns sågverk, en massaindustri av världsklass och engagerade skogsägare och företag. Det är en resurs för länets utveckling för arbete och bioekonomi.

Den gemensamma småländska skogsstrategin underströk betydelsen av att bruka skogen. Det ska ställas mot Skogsutredningens förslag om att bilda nationalparker av Hornsö och Böda ekoparker. Företrädare för sju smålandsorganisationer, Per Darell med flera skriver att förslaget är bra och banbrytande. Motivet är att skyddad natur skapar biologisk mångfald och nya jobb på landsbygden. En växande naturturism ska ge nya möjligheter och intäkter.

Jag är en stark förespråkare för att få ut fler människor skogen men naturturism ska utvecklas i samverkan med skogsägarna. Skogsbruk och friluftsliv står inte i motsats till varandra. Det finns en övertro på att naturturism ska ersätta landets basnäringar. Det vore förödande om den tron fick fäste inte minst för industrins råvaruförsörjning. Hornsö är en ekopark sprungen ur en statlig kronopark där skogen brukats sedan järnframställningens början.

Här har skog och mark präglats av människans hand. Ekoparkerna tillkom för att skapa goda förutsättningar för djur och växter. Man kan inte annat än att ge Sveaskog en eloge för det initiativet. Av de 9 000 hektar som utgör Hornsö ekopark används idag 74 procent som produktionsskog med generell hänsyn, resten är reservat, tall- och lövskogar med höga naturvärden. Målet är drygt 50 procent av produktionsskogen ska ha förstärkt hänsyn. Böda ekopark har friluftsmål. Samtidigt utgör halva ekoparken produktionsskogar av tall.

Skogens dynamik kräver skötsel för att upprätthålla trädslagsblandning och mångfald.

Det är inte för inte Hornsö håller en hög artrikedom, 700 kända arter av vedlevande skalbaggar. Det om något verifierar att Sveaskog faktiskt lyckats med sitt naturvårdsarbete. En nationalpark innebär stopp för brukandet, praktisk skogsförvaltning ersätts med föreskrifter, restriktioner och beslut som tas av någon utanför länet. Till gagn för vem?

Friluftsliv, naturturism och sociala värden ska givetvis främjas men det ska ske genom avtal och frivilliga överenskommelser. Sveaskog välkomnar säkerligen sådana initiativ precis som enskilda skogsägare gör det. Dialog och samverkan skapar förtroende.

Om naturvårdsinitiativet kommer från en enskild skogsägare eller från ett statligt skogsbolag spelar ingen roll. Statligt förmynderi tar död på kreativiteten. Vem orkar i längden fortsätta satsa tid och engagemang på egna avsättningar när allt misstros! Är det så skattemedel ska användas, skydda redan naturvårdad skogsmiljö? Det handlar inte endast om statlig mark. Omgivande marker i enskild ägo påverkas direkt eller indirekt.

Annons

Att tvingas sälja (i utredningen talas om att även enskilda marker kan beröras för att få bra struktur på Hornsö nationalpark) eller få begränsningar i jakt och annan markanvändning. Det stannar inte heller vid detta. Törsten efter att skydda mer och mer skog verkar oändlig hos vissa. Berörda kommuner och lokalsamhällen måste stå upp och säga nej till nationalparker och statliga dekret. För bygden och dess kulturhistoria, bioekonomin, turismen och naturens bästa. Låt ekoparkerna vara!

Mats Blomberg, skogsmästare och tidigare näringspolitisk samordnare på Södra

Annons
Annons
Annons
Annons