Annons

Haejang guk – hangover soup

4 portioner, 3 timmar
Mycket grönsaker och oxbuljong med bra hetta gör att du vaknar till.
Recept • Publicerad 25 januari 2023
En mustig och stark ”hangover soup” piggar upp när man behöver det som bäst.
En mustig och stark ”hangover soup” piggar upp när man behöver det som bäst.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Ingredienser

1 kg oxsvans, i bitar

2 gula lökar, halverade

3 salladslökar, i stora bitar

3 vitlöksklyftor, skalade

1 kg salladskål, grovskuren

sesamolja

salt

Grytbas:

5 vitlöksklyftor, finrivna

3 msk doenjang, koreansk bönpasta

2 msk gochugaru, koreanskt chilipulver

4 dl sojabönsgroddar alternativt mungbönsgroddar

4 dl skivad zucchini

2 dl strimlad salladslök

4 röda chilifrukter, finskivade

3 msk ljus soja

1 msk sesamolja

1 msk risvinäger

1 nypa strösocker

salt

Gör så här:

1. Lägg köttet i en stor kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Häll av och fyll på med nytt vatten så att det täcker och lägg i lök, salladslök och vitlöksklyftor.

2. Låt koka i 2–3 timmar, tills köttet är riktigt mjukt. Fyll på med vatten och skumma av ofta.

Annons

3. Ta upp köttet och låt svalna, plocka allt från benen. Reducera buljongen till cirka 1 1/2 liter.

4. Blanchera salladskålen i saltat vatten i cirka 1 minut. Kyl i isvatten.

5. Lägg de rivna vitlöksklyftorna i en stor bunke, tillsätt övriga ingredienser till basen samt köttet. Blanda väl. Marinera i 10 minuter.

6. Lägg allt i en större kastrull.

7. Koka upp buljongen och häll i den större kastrullen. Låt koka i cirka 5 minuter.

Smaka av med salt och sesamolja.

Fler recept:

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons