Haejang guk – hangover soup
Ingredienser
1 kg oxsvans, i bitar
2 gula lökar, halverade
3 salladslökar, i stora bitar
3 vitlöksklyftor, skalade
1 kg salladskål, grovskuren
sesamolja
salt
Grytbas:
5 vitlöksklyftor, finrivna
3 msk doenjang, koreansk bönpasta
2 msk gochugaru, koreanskt chilipulver
4 dl sojabönsgroddar alternativt mungbönsgroddar
4 dl skivad zucchini
2 dl strimlad salladslök
4 röda chilifrukter, finskivade
3 msk ljus soja
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 nypa strösocker
salt
Gör så här:
1. Lägg köttet i en stor kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Häll av och fyll på med nytt vatten så att det täcker och lägg i lök, salladslök och vitlöksklyftor.
2. Låt koka i 2–3 timmar, tills köttet är riktigt mjukt. Fyll på med vatten och skumma av ofta.
3. Ta upp köttet och låt svalna, plocka allt från benen. Reducera buljongen till cirka 1 1/2 liter.
4. Blanchera salladskålen i saltat vatten i cirka 1 minut. Kyl i isvatten.
5. Lägg de rivna vitlöksklyftorna i en stor bunke, tillsätt övriga ingredienser till basen samt köttet. Blanda väl. Marinera i 10 minuter.
6. Lägg allt i en större kastrull.
7. Koka upp buljongen och häll i den större kastrullen. Låt koka i cirka 5 minuter.
Smaka av med salt och sesamolja.