Sverige har demokratiska brister


Niklas Cedergren
 Maria Hammarström ,

Den statliga offentliga utredningen 2014 års demokratiutredning, som undersökte den demokratiska delaktigheten och inflytandet över det politiska beslutsförfattandet, identifierade nyligen sex brister som drabbar funktionsnedsattas påverkan i politiken.

Bristen på tillgängligheten bromsar det politiska engagemanget bland personer med funktionsnedsättning, noterade utredningen. Demokratiutredningen kommer att överlämna förslag på sex reformer till regeringen i januari.

Här följer en sammanfattning:

  1. Avhjälp bristerna i vallokalerna och i lokaler som används för möten: Dessa brister kan vara allt från att det kan saknas hörslingor till brist på näraliggande parkeringsplatser.  2. Inför ett mål om demokratisk delaktighet i funktionshindersstrategin: Statistik och information, om hur funktionsnedsattas demokratiska delaktighet ser ut, saknas.

  3. Höj valdeltagandet bland personer med funktionsnedsättning. Under kommande val kommer partisymboler i färg vara tillåtna på valsedlarna. Demokratiutredningen vill också se ambulerande vallokaler tills det att alla lokaler är tillgängligsanpassade.

  4. Inkludera funktionsvariation i diskussionen om social representativitet: Kort och gott behövs fler människor med funktionsnedsättning som har politiska uppdrag och förtroendeuppdrag för att öka representativiteten.

  5. Rätten att verka politiskt ska gälla alla: Många personer med funktionsnedsättning måste ofta välja mellan politiska uppdrag eller vardagliga sysslor eftersom många måste ha ledsagarservice eller annat stöd.

  6. Använd den digitala tekniken: Det finns idag bra digitala lösningar till att kunna delta i ett fullmäktige- eller nämndmöte på distans. Demokratiutredningens egen undersökning visade att endast fyra procent av kommun- och landstingsfullmäktige ger möjligheter att beslutsfatta digitalt på avstånd.

  Sedan den 1 januari 2015 är bristande tillgänglighet en diskrimineringsgrund enligt Diskrimineringslagen. Att låta alla ha en möjlighet att delta i demokratiska och politiska beslut är, inte bara fundamentalt viktigt för alla människor, utan högst rimligt och en självklarhet.  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.