Val 2010

Djur ska ge KD fler röster

Val 2010 Artikeln publicerades

Buffel, struts och hyena. KD plockar metaforer från djurriket för att tydliggöra sitt budskap om ett mänskligare Sverige.

Buffeln ska symbolisera de buffliga, hyenan de som roffar åt sig och strutsen de som inte säger ifrån och stoppar huvudet i sanden. Det är tre saker som KD inför vallrörelsen vill mena att partiet jobbar emot. Därför har de på detta valårs affischer tvingat ledaren Göran Hägglund ställa sig öga mo öga mot djur som på alla olika sätt ska symbolisera girighet och feghet.
Men vad har de stackars afrikanska savanndjuren gjort KD?
– Den frågan var vi naturligtvis beredda på. Djuren är alltså symboler för tendenser i samhället som vill motverka, säger Anders Andersson riksdagsledamot (KD).
Han menar att just valaffischer är det mest klassiska sättet att kommunicera i en valrörelse och man i år satsat extra mycket för att sticka ut och att märkas.
Med tanken på bilden ert opinionsläge, man skulle inte kunna tolka hyenans minspel som ett rop på hjälp?
– Den senaste undersökningen visade 5,7 procent och visst har vi varit under 4 procentspärren några gånger. Men nu går det bra.
Har ni något exempel på någon som stoppar huvudet i sanden?
– Beslutet om att ställa in kommunfullmäktige i Kalmar är väl ett utmärkt exempel på strutsbeteende, säger kommunalrådet Monica Bengtsson (KD).
Men enligt kommunallagen räcker det med en tredjedelsmajoritet för att kräva fullmäktige, den majoriteten har alliansen.
– Jo vi vet men det verkar avmätt.