TT-Utrikes

Zimbabwe-val bitvis "helt oorganiserat"

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Zimbabwe har gått till val för första gången sedan den tidigare ledaren Robert Mugabes avgång i fjol. Nu står kampen mellan president Emmerson Mnangagwa och oppositionsledaren Nelson Chamisa. Men chefen för EU:s observatörer säger att valet på sina håll varit "totalt oorganiserat".(TT)

Vallokalerna i Zimbabwe öppnade vid sjutiden på måndagsmorgonen. Den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa lade under förmiddagen sin röst på en skola i staden Kwekwe.

– Jag är väldigt glad att valkampanjen har varit fredlig och att röstningen i dag också är fredlig, säger Mnangagwa.

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe styrde landet i 37 år, men han tvingades bort från makten i november sedan militären tagit över kontrollen. På eftermiddagen lade 94-åringen sin röst i en vallokal i huvudstaden Harare tillsammans med sin fru Grace, utan att ge kommentarer.

Jämnt val

Mugabe har tidigare gjort klart att han inte kommer att rösta på sin efterträdare, den 75-årige Emmerson Mnangagwa. Mnangagwa utmanas i första hand av 40-årige Nelson Chamisa, en advokat och präst som hoppas bli Zimbabwes yngste ledare.

I opinionsmätningar inför valet har Mnangagwa haft ett försprång med knapp marginal. Det betyder att det eventuellt blir en andra valomgång den 8 september, om ingen kandidat lyckas få minst hälften av rösterna.

Observatörer från EU

Redan tidigt på morgonen hade det bildats långa köer utanför flera vallokaler i Harare, där zimbabwier samlats för att avge sin röst.

– Jag måste göra det här. Jag måste få se mina barn växa upp i ett bättre Zimbabwe, säger 28-årige Tawanda Petru, som väntar på att få rösta i Hararestadsdelen Mbare, till nyhetsbyrån AFP.

– Jag kommer att rösta på Chamisa, för förändring, fortsätter han.

Den här gången har observatörer från EU tillåtits att övervaka valet, vilket inte har hänt sedan 2002. Och observatörernas betyg är blandat. På vissa håll har det flutit bra, på andra har det varit "totalt oorganiserat", sade Elmar Brok, som leder observatörsgruppen, till Reuters.