TT-Utrikes

USA utreder Julian Assange

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA prioriterar nu ett gripande av Wikileaksgrundaren Julian Assange, enligt justitieminister Jeff Sessions. Uttalandet kommer samtidigt som medier rapporterar att USA utreder Assange, som 2012 tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.(TT)

– Vi kommer att anstränga oss ytterligare och vi har redan intensifierat våra insatser gällande alla läckor, sade Jeff Sessions under en presskonferens.

Sessions sade att den mängd av känsligt material som Wikileaks har läckt saknar motsvarighet.

– Det här är någonting jag aldrig tidigare stött på. Vi har yrkesverksamma som har arbetat med USA:s säkerhetsverksamhet i många år som är chockade över antalet läckor, och några av dem är ganska allvarliga.

– När utredningen är klar kommer vi att försöka sätta några personer i fängelse, sade han.

Öppen för förhandlingar

Julian Assange meddelade tidigare i år att han skulle gå med på att utlämnas till USA, om dåvarande presidenten, Barack Obama, benådade den tidigare soldaten Chelsea Manning som avtjänar ett fängelsestraff för att ha läckt hemliga militära uppgifter.

När den avgående presidenten sedan kortade straffet meddelade Assange att han är "öppen för förhandlingar" när det gäller de amerikanska brottsmisstankarna mot honom.

Manning, som dömdes till fängelse i 35 år, släpps i maj efter att ha suttit av sju år.

Misstänks för sexualbrott

Den australiske tidigare datahackaren har bott på Ecuadors ambassad i London sedan juni 2012 för att undvika utlämning till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt i augusti 2010.

Assange har hela tiden vägrat att återvända till Sverige för att höras om den misstänkta våldtäkten med argumentet att han då riskerar utlämning till USA - där han retat upp Washington genom Wikileaks publiceringar av tusentals militära och diplomatiska dokument, som läcktes av Manning.

Först i november 2016 förhördes Assange om den misstänkta våldtäkten i Sverige. Förhöret skedde på Ecuadors ambassad och genomfördes av ecuadoriansk åklagare. Förhöret ska vara översatt till svenska men den svenska åklagarmyndigheten har ännu inte meddelat hur man tänker gå vidare med fallet.

Assange har hela tiden nekat till våldtäkten och till ett nu preskriberat misstänkt sexualbrott mot en annan kvinna i Sverige under samma period.