TT-Utrikes

Man avrättad i USA med ifrågasatt metod

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den amerikanska delstaten Tennessee avrättade på torsdagen en man med hjälp av en dödlig injektion. Metoden som användes har ifrågasatts då vissa menar att det finns risk för att den som avrättas bland annat upplever att den "bränns levande".(TT)

Billy Ray Irick, som 1986 dömdes för våldtäkt och mord på en sjuårig flicka, är den första att avrättas i Tennessee sedan 2009. Hans advokater hävdar att han har en historia av allvarlig psykisk sjukdom.

Högsta domstolen avslog en begäran om att inte genomföra avrättningen som planerat då metoden har ifrågasatts.

"Medicinska experter förklarade i detalj hur blandningen av de läkemedel som Tennessee planerar att injicera Irick med, kommer att få honom att uppleva känslor av att drunkna, kvävas och brinna levande inifrån och ut. Om lagen tillåter detta trots de fruktansvärda sista minuter som Irick kan uppleva, har vi slutat att vara en civiliserad nation och accepterat barbarism", skriver domaren Sonia Sotomayor i ett uttalande.

– Jag vill bara säga att jag verkligen är ledsen. Och det â?¦ det är allt. Det blev Billy Ray Iricks sista ord innan fängelsemyndigheterna i Nashville, Tennessee, påbörjade processen.

Han förklarades död klockan 19.48 lokal tid, uppgavs det vid en presskonferens.